Anno 1980-ban írtuk

2020.07.03. 07:30

Nem lehetett máshogy, kaszával arattak borsót

„A főagronómus dühös. Azt hiszem, egy kicsit érthetően.„

Forrás: Shutterstock/illusztráció

„Az adapterekkel felszerelt kombájnok a gépudvaron állnak, amíg az anyagbeszerző kaszanyélért járja a boltokat. A sárban tengelyig süllyed a próbaképpen kivezényelt ötven lóerős traktor. A táblában tizenhét gumicsizmás ember vágja a rendet.” Az életkép az Észak-Magyarország 1980. július 4-ei számában ábrázolja a gondok nagyságát.

Nincs más megoldás

Tizenhárom napja kezdték a borsó betakarítását. Ebből csak három napon nem esett az eső. Nem várhatnak, amíg kiderül és felszárad a talaj: ennél a borsónál a zsengeség jelenti a pénzt. A hűtőház a minőségre fizet, s így mindenáron kaszálni kell. Különben a termény nem lesz megfelelő. A sajóhidvégi Rákóczi Termelőszövetkezetben történik mindez. Nem csupán az időjárással folytatnak küzdelmet: lenne munka bőven, de alig találnak munkaerőt. Így a táblán ott dolgozik a főkönyvelő, a helyettese, az üzemgazdász, az irodai adminisztrátor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában