szúnyogírtás

2020.07.17. 16:00

Köd előtte, köd utána

Biológiai gyérítés még lehetséges repülővel, de ezt is csak bizonyos esetekben használják.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Az elmúlt hetekben szinte az egész megyében beindult a szúnyoggyérítés, azonban mindenhol csak autóról, földi úton végzik az eljárást. Ez nem véletlen, a sárga repülőt vélhetően már nem fogjuk látni a fejünk felett körözni.

Idén ugyanis már nem végeznek légi, kémiai szúnyogirtást. A korábban légi kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni, egyébként a légi, kémiai szúnyogirtás tilos. Biológiai lárvagyérítést lehet végezni légi úton továbbra is.

Többféle eljárás

A településeknek a saját területükön maguknak kell megoldaniuk a szúnyogirtást, gyérítést, azonban az egyéb területeken, szabad vizeken és azok mentén a katasztrófavédelem koordinálja a védekezést. Ez megyénkben sokkal kevésbé jellemző, mint az ország más területén. A csípő-szúnyogok elszaporodása esetén két módja van a védekezésnek, az egyik a biológiai eljárás, ami a lárvákra hat, a másik a kémiai, ami a kifejlett szúnyogokra.

A biológiai gyérítés során egy baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyeire a vízbe. A kisebb vízfelületekre járműre szerelt nagynyomású permetezővel, a nagyobb vízfelületekre pedig repülővel juttatják ki a készítményt. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával. A biológiai módszer alkalmazása elsőbbséget élvez minden olyan esetben, amikor ezt a helyszín és az időjárási viszonyok, illetve az évszak lehetővé teszi, azonban erre nincs mindig lehetőség. Milliószámra keletkeznek pocsolyák olyan területeken, amelyek nem közelíthetőek meg, a biológiai készítmény légi kijuttatása sem vezetne eredményre, vagy magántelkeken található.

Ilyenkor jön képbe a kémiai szúnyoggyérítés, amelynek során egy piretroid hatóanyagú irtószert permeteznek a szakemberek földi úton, azaz platós gépjárművön rögzített berendezések segítségével. Az eljárás történhet melegködképzéssel, ekkor az apró cseppekre bontott irtószer terjedését hő hozzáadása is segíti. Ez a technológia elsősorban növényzettel erősebben borított környezetben előnyös, de a létrejövő köd rövid időre korlátozza a látási viszonyokat, ezért forgalmas helyeken kevésbé használatos. A másik lehetőség az ULV eljárás, ami szintén apró cseppekben juttatja ki az irtószert, de hő hozzáadása nélkül. A városias területeken elsődlegesen ezt az eljárást alkalmazzák. Az irtószer a kijuttatott mennyiségben emberekre, melegvérű állatokra, növényekre ártalmatlan, tudtuk meg a katasztrófavédelem tájékoztatásából.

(A borítóképen: Apró cseppekre bomlik az irtószer / illusztráció)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában