közbiztonság

2020.07.30. 11:30

Hajnalig megy a dajdaj a belvárosban

Közéleti témává vált a belvárosban bulizó tinédzserekről szóló riportunk.

Nyikes Zita

Fotó: Ádám János

A miskolci közrenddel és közbiztonsággal kapcsolatosan mind a jobboldali, mind a baloldali képviselők megszólaltak a múlt héten sajtótájékoztatókon: javultak a rendőrség számai az elmúlt tíz évben, emeli ki a városvezetés. A Fidesz–KDNP-frakció azt állítja, hogy az elmúlt tíz év éppen a Fidesz–KDNP vezette város munkáját dicséri, a városlakók szubjektív biztonságérzése viszont rosszabbodott 2019 októbere óta. A témát folytató kérdéseinket még a sajtótájékoztatók előtt küldtük el Miskolc város sajtóosztályára.

Kiskorúakat is kiszolgálnak?

Azt kérdeztük, hogy milyen rendszerességgel és aktivitással jár el az önkormányzati rendészet az ellenőrzések során a belvárosban hétvégén pénteken és szombaton. Válaszukban azt írták: a rendészet a hét minden napján gyalogos járőrszolgálatot lát el a belvárosban napközben, hétköznap délutánonként rendész-rendőr gyalogos járőrpár ellenőrzi a kiterjesztett belvárosi területeket, hétvégén pedig nemcsak napközben, de az esti és éjszakai órákban is. Állították: pénteken és szombaton éjszaka a rendőrséggel közös gyalogos szolgálatot látnak el, és ebben az időszakban nagyobb létszámban dolgoznak. Hétvégente éjszaka kiemelten ellenőrizendő terület a Széchenyi utca, belvárosi terek, Kandia utca, Déryné utca, Szinva terasz, Centrum áruház térsége, tették hozzá. Megjegyezték azt is, hogy a feladatellátást térfelügyeleti kamerarendszer támogatja.

Olvasóink közül is többen felvetették, hogy úgy látják: kiskorúakat is kiszolgálnak alkohollal a belvárosi szórakozóhelyeken. Feltettük a kérdést a városvezetésnek: hány helyen szolgálnak ki kiskorúakat a belvárosi szórakozóhelyeken alkohollal. Válaszukban úgy fogalmaztak: mivel a rendészet munkatársai egyenruhában látják el a feladatukat, így a fiatalkorúak vendéglátó üzletben történő szeszes itallal való kiszolgálásának ellenőrzése általuk nehezen tetten érhető szabálysértés.

Bírság, szabálysértés

A belvárosi szórakozóhelyek környezetében rendszeres, hogy a fiatalok az utcán isznak. Az alkoholfogyasztás miatt sorozatosak az összetört poharak a belvárosi közterületen, és hányások nyomát kell kerülgetniük a városlakóknak és a belvárosba érkező látogatóknak is. Ennek kapcsán kérdeztük meg: hány esetben kellett intézkedniük az elmúlt hetekben, hány esetben volt az intézkedés alá vont kiskorú. A következő választ kaptuk: június–július hónapban eddig 68 esetben szabtak ki helyszíni bírságot, 31 esetben szabálysértési eljárás kezdeményezését alkalmazták a rendészek. Hozzátették, hogy szabálysértő módon történő közterületi szeszesital-fogyasztás előfordulhat a belvárosi tereken, parkokban, utcákon, de leggyakrabban a belvárosi italboltok környékén, a Kandia utcában és a Villanyrendőr környezetében szükséges intézkedniük.

Cikkünk nyomán a kommentekben többen felhozták, hogy miért kell a belvárosi szórakozóhelyeknek pénteken és szombaton hajnal 2 vagy hajnal 4 óráig nyitva lenniük, gyakran éjfélkor kezdődnek koncertek. Ezzel kapcsolatban jegyezték meg többen is, hogy a zaj miatt nem tudnak aludni, pihenni, és több esetben panaszoltak csendháborítást is a rendőrségre. Illetve volt olyan olvasónk, aki azt is elmondta, hogy személyesen kereste fel a polgármesteri hivatalt még a tél folyamán a hangos zene miatt. Ígéretek elhangzottak, de azóta sem történt előrelépés.

Ha bejelenti, nyitva lehet

Rengeteg miskolci nem ért egyet azzal, hogy a belvárosi kocsmák, szórakozóhelyek hajnali 4-ig nyitva vannak. Megkérdeztük: milyen nyitvatartással üzemelhetnek jelenleg Miskolcon a fiatalokat is kiszolgáló szórakozóhelyek, kocsmák? A városháza sajtóosztálya egyrészt idézte a kereskedelemről szóló törvényt, mely szerint „a nyitvatartásra vonatkozóan bejelentési kötelezettsége van az üzemeltetőnek, amit a jegyző tudomásul vesz. Abban az esetben, ha a nyitvatartás a 22 és 6 óra közötti időszakot is érinti, akkor az üzemeltető csak nyitvatartási engedély alapján tarthat nyitva”. Az üzletek éjszakai nyitvatartásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet szerint Miskolc jegyzője akkor tagadhatja meg nyitvatartási engedély kiadását, „ha az üzemeltető kérelemének benyújtását megelőző egy éven belül, a vendéglátó üzlet működésével kapcsolatosan rendőri vagy más hatósági intézkedésre került sor, és végrehajtható döntés született olyan magatartás miatt, amely alkalmas a helyi közösség negatív értékítéletének kiváltására”. Hozzátették azt is, hogy a vendéglátó üzlet környezetében lakók közvetlen kezdeményezésére is korlátozható az éjszakai nyitvatartás, ha a lakók bizonyítják, hogy veszélyes mértékű a zaj.

Rákérdeztünk arra is, hogy Miskolc városának milyen fiatalkorúakat védő stratégiája és programjai vannak jelenleg folyamatban, és mik a tervek a közeljövőt illetően. Azt a választ kaptuk, hogy az előző városvezetésnek nem volt erre vonatkozó átfogó koncepciója. Veres Pál polgármester vezetése alatt a nulláról kezdtek építkezni: újjáalakult a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, hamarosan létrejön az Ifjúsági Tanács, ifjúsági referens fog dolgozni a városházán. Cél, hogy a Nagy-Miskolc Program keretében a fiatalok Miskolcon tartására irányuló intézkedések megvalósuljanak.


Hiányoznak az önkormányzati eszközök

Szopkó Tibort, a belvárosi terület momentumos önkormányzati képviselőjét is megkerestük. Azt kérdeztük, milyen lépéseket tervez a belvárosban élők nyugalma érdekében. A képviselő elmondta: konkrét panasz a városháza tájékoztatása szerint hivatalos bejelentésként az önkormányzathoz nem érkezett. Hozzátette: támogatja és szorgalmazza is a rendőrség és az önkormányzati rendészet rendszeres ellenőrzéseit, különös tekintettel a péntek–szombati időszakra. Feltettük azt is, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy a belváros tiszta, gondozott legyen, hogy az összetört üvegeket, a hányások nyomait ne ímmel-ámmal takarítsák fel a hétvégét követően hétfőn reggel. Szopkó Tibor azt a választ adta: a hajnali órákban, közvetlenül azután, hogy véget érnek a hétvégi bulik, gyors, de alapos takarításra van szükség, ennek érdekében felvették a kapcsolatot a megfelelő városi cégekkel, Holding-tagvállalatokkal. Megkérdeztük azt is, milyen lépéseket tervez a Momentum, a fiatalok pártja képviselőjeként annak érdekében, hogy a tizenéves fiatalok ne fetrengjenek részegen hajnal két órakor Miskolc belvárosában. Szopkó Tibor úgy fogalmazott: ez nem pártpolitikai kérdés, pusztán önkormányzati-kormányzati intézkedésekkel biztosan nem adható rá megoldás. Úgy látja: „olyan társadalmi-kulturális jelenségről van szó, ami leginkább preventív, a családok, az oktató-nevelő, szociális rendszerek, valamint a fiatalokat érő kulturális és technológiai változások viszonyrendszerében értelmezhető és kezelhető.”


Lehet hatni a fiatalokra

A Fidesz–KDNP frakciótöbbségű városvezetés folyamatosan több olyan programelemet is megvalósított, amely a fiatalokra irányult, tudtuk meg Kiss Jánostól, aki 2014 és 2019 között alpolgármesterként felelt a közbiztonság területéért. – Teljesen új szemléletű ifjúságfejlesztési programot indítottunk az előző önkormányzati ciklusban. „Legyen eszed” néven futott a program, de nem csak az értelemre akartunk hatni. Sokkal inkább érzelmekre, az volt a cél, hogy olyan helyekre vigyük el a fiatalokat, és olyan világokat járjanak be, amelyek trendik és megtetszenek nekik – fogalmazott Kiss János. – Csakhogy néhány példát mondjak: a színészet, a futball, az egyetemi élet bemutatása is napirenden volt. Hiszek abban, hogy alternatívákat kell feltárni a fiataloknak, meg kell mutatni a jót, és akkor kevesebben választják a rosszat, az alkoholt és a kábítószert, a hajnalokig tartó lődörgést. A fiataloknak példaképekre van szükségük, de ehhez előbb találkozniuk kell ezekkel a példaképekkel. Erről szólt ez a program, amiről úgy tudom, hogy jelenleg szünetel, pedig nem volt magas a költségvetése, így hát remélem, hogy a jövőben lesz valamilyen folytatása.

Kapcsolódó cikkek:

(Intézkedés közben a rendőrök Miskolc belvárosában a hétvégén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában