cukrászda

2020.07.15. 07:00

A kitérő után nem volt kérdés, az élete a cukrászatról szól majd

A családi hagyományokat és a szakma szeretetét Halász Tamás nem csak a gyermekeinek igyekszik átadni.

Novák Krisztina

Fotó: : MÉSZÁROS SÁNDOR GERGŐ

Tizenegy éves korától testvérével együtt figyelte, ahogyan szülei, szorgos munkával egy alagsori kis helyiségből létrehozták Szerencs egyik legjobb cukrászdáját. Mégis először tanárképző főiskolára ment, majd agrármenedzser- és logisztikusdiplomával a zsebében Budapesten kezdett dolgozni. Egy év elteltével azonban a szíve és a családja hazaszólította Szerencsre. Ekkor már nem volt kérdés, hogy az élete mégis a cukrászatról szól majd.

Két család tradíciói

Miután a testvére vitte tovább a családi üzletet, Tamás – tizennyolc évvel ezelőtt – megnyitotta saját Halász cukrászdáját Tokajban, amellyel azóta is a város elegáns kávé- és süteményfogyasztási kultúráját népszerűsíti.

– Néhány hónappal ezelőtt megkeresett Kovács László, a fagylaltjairól híres, szintén másodgenerációs, szerencsi Kovács cukrászda tulajdonosa és elmondta, hogy visszavonul – mesélte Halász Tamás. – Ettől függetlenül nem szerette volna végleg bezárni a cukrászatát, hanem értő kezekbe akarta átadni, és kiderült, hogy rám gondolt. Erre a megtisztelő ajánlatra pedig nem mondhattam nemet.

Juhász István 1954-ben nyitotta meg az első fagylaltozóját Szerencsen. Egy fagyis­biciklivel kezdte a fagylalt árusítását, később egy kis faházba költözött, majd ezzel átellenben, 1985-ben nyílt meg a cukrászdája, amit a lánya és a veje, Kovács László cukrászmester vittek tovább, így lett a neve Kovács cukrászda.

– Hamar megegyeztünk az átvételről, pünkösdkor már ki is nyitottunk, és azóta KisHalász cukrászda a neve – tudtuk meg Halász Tamástól. – Továbbvisszük az összes, tradicionális Juhász-fagy­lalt-receptet, amelyeknek az a titka, hogy tejjel, tojással és cukorral készülnek, a süteménykínálat nagy része a saját receptúránkból kerül ki, de megtartjuk a közkedvelt Kovács-süteményeket is.

Többen segítették

Nyiri Tibornak, Szerencs polgármesterének, dr. Takács Istvánnak, a Szerencsi Bonbon Kft. ügyvezetőjének, a napokban tragikus balesetben elhunyt Koncz Ferenc országgyűlési képviselőnek és a Szerencsi Szakképzési Centrumnak köszönhetően 1989 után Szerencsen újból van édesipari termékgyártó szak a 2019–2020-as tanévtől kezdődően. A nappali tagozatos képzés a Szerencsi Szakképzési Centrum egyik tagintézményében, a Műszaki és Szolgáltatási Szakgimnázium és Szakközépiskolában folyik, a gyakorlati oktatás helyszínéről pedig az együttműködési megállapodás résztvevői – a Szerencsi Bonbon Kft., a Nestlé Hungária Kft. és a Halász Produkt Kft. – gondoskodnak.

Kezdődik a gyakorlat

– Szeretnénk méltóképpen idomulni azokhoz a hagyományokhoz, amelyek a szerencsi édesipart jellemzik – mondta Halász Tamás. – Néhány nap múlva érkezik

a KisHalász cukrászda akkreditált tanműhelyébe tizenkét másodikos diák nyári gyakorlatra, húsz napra, napi nyolc órában. A minisztérium által meghatározott tanmenet szerint folyik nálunk a gyakorlati képzés.

Halász Tamástól azt is megtudtuk, hogy hosszú távon gondolkodik azokban az elhivatott és tehetséges diákokban, akik a műhelyében megfordulnak. A végzett tanulókat a későbbiekben szívesen alkalmazza és adja át nekik azt a mesterségbeli tudást, amely két család háromféle tradícióját foglalja össze, több mint ötven évre visszatekintve.

(A borítóképen: Halász Tamás már gyerekként is figyelte, hogyan születik a jó cukrászat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában