Gyermekbeteg-ellátás

2020.07.15. 19:00

A gyermekbeteg-ellátás megmaradásán dolgoznak

Az átalakult gyermek­osztályon csak sürgősségi ellátásra lesz lehetőség.

Apagyi Beáta

Forrás: ÉM

Nyilvánosságra került, hogy átalakul a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház gyermekosztálya.

A hírek szerint csak sürgősségi gyermekgyógyászat történik helyben, a 24 órán túli kezelést igénylő gyermekeket a megyei kórház látja majd el.

Bizakodó

Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere Facebook-posztjában úgy fogalmazott: „Bár a kórház nem az önkormányzat intézménye és közvetlen ráhatásom sincs a működésére, minden igyekezetemmel azon voltam, hogy a gyermekosztály megmaradjon! Nagyon sajnálom, hogy érveimet a kórház vezetése nem fogadta el, és az osztály átszervezése mellett döntött. Laikus vagyok, de öt gyönyörű gyermek nagyapja! Nem tudom elfogadni, hogy egy aktív gyermekosztály ne maradjon meg Zemplén északkeleti csücskében! Továbbra is megteszek mindent azért, hogy ez a most kialakult helyzet ne legyen végérvényes. Sok lehetetlen dolgot valósítottunk már meg az itt élőkkel közösen! Most is bizakodó vagyok!” – írta.

Racionális okok

Az Erzsébet-kórház megbízott főigazgatója, dr. Kovács Lajos megkeresésünkre elmondta, hogy az osztály átalakítását racionálisan megfontolt okok eredményezték.

– Minimum három gyermekgyógyászra lenne szükség, de az lenne a legideálisabb, ha öt orvos tudná ellátni a betegeket. Ezt

a kapacitást nem tudjuk kielégíteni, illetve a betegszám is jelentősen lecsökkent az elmúlt időszakokban, így nincs is rá igény. A speciális ellátást igénylő, a fertőző betegeket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórház fogja ellátni. Enyhébb lefolyású betegségek esetén megfigyeljük a gyermeket, és eldönthetjük, hogy nyugodt szívvel hazaengedjük vagy további ellátásra utaljuk be. A szállítást csakúgy, mint eddig az Országos Mentőszolgálat munkatársai fogják végezni. A lakosság részéről nem érkezett panasz, tudják, hogy egy teljes értékű gyermekgyógyász nem képes ellátni egyedül az osztályon lévő feladatokat – mondta el az Észak-Magyarországnak.

(A borítóképen: Átalakítják a gyermekosztályt Sátoraljaújhelyen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában