segítség

2020.06.03. 18:00

Segítené az anyukákat a munkavállalás során

Visszaigényelhetik a vizsgadíjat a kisgyermeket nevelő anyukák is.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

2020. július elseje után a csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozási díjban és gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő anyukák is igénybe vehetik a nyelvvizsga, a KRESZ-tanfolyam és a KRESZ-vizsga ára visszatérítésének lehetőségét. Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár elmondása szerint a rendelet célja, hogy segítse az anyák elhelyezkedését a későbbiekben. A járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben fontos, hogy jobb és több esélyük legyen a kisgyereket nevelőknek a munkaerőpiacon.

„A folyamat meglehetősen egyszerű” – meséli Karsza Péterné Szalánczi Beáta, a Katedra Nyelviskola vezetője. „A támogatásra jogosult személy időpontot választ, bejelentkezik, befizeti a kiszabott díjat, majd levizsgázik. Ha sikeres a komplex közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgája, akkor egy nagyon egyszerű nyomtatvány kitöltésével és a vizsgadíj számlájával visszaigényelheti az összeget. Eddig csak azok vehették igénybe ezt a lehetőséget, akik a nyelvvizsga-bizonyítványban megjelölt vizsganapon még nem töltötték be a 35. életévüket. A legnagyobb fiam esetében minden flottul ment, hamar a számlánkon volt a korábban kifizetett vizsgadíj. Ez egy remek lehetőség, hiszen a vizsgák 30 000 forint körül mozognak, aminek a kifizetése egy vagy két kisgyermek mellett megterhelő egy család számára.”

Élne a lehetőséggel

Golenyák Ildikó tapasztalatai alapján elmondhatja, hogy három kisgyermek mellett már nem egyszerű a tanulás, valamint annak megszervezése sem, hogy egy nyelvóra miatt kimaradjon otthonról. „Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ki kell használni az adott lehetőséget, mert komoly összegről van szó, ami nem hiányozhat a családi büdzséből. Egyébként két sikeres nyelvvizsga megszerzése után már nem számottevő számomra ez a kedvezmény” – mondta lapunknak a háromgyermekes anyuka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában