Bokrétaünnep

2020.06.23. 18:30

Mocsolyás új temploma

Az iskola épületét használták imaházként, eddig nem volt önálló temploma a falunak.

Hankó Krisztina

Fotó: Ádám János

Bokrétaünnepet tartottak Kisgyőr-Mocsolyáson szombaton délelőtt. Az új katolikus templom tetejére került föl a virágkoszorú és a magyar zászló. A bokrétaünnep az építők és építtetők közös ünnepe, amelyet az épület tartószerkezetének elkészültekor szoktak megtartani. Mindig foglalkoztatta a gondolat, hogy hogyan lehet visszaadni a településnek azt a sok jót, amit ő kapott és egy templom építését erre elég méltónak tartotta – mondta Nemcsák Károly színművész, a falu szülötte. A keresztlánya, Béres Anikó a régi szülői házban él a családjával, vele közösen indították a gyűjtést a templom építésére. Ami pedig magán az épületen túl mutat, az a közösségépítés, ami a legjobb dolog ebben. Lélekkel tölti majd meg a felépült templomot. De nem állnak meg ennél a pontnál – folytatta a színművész, hiszen van Mocsolyáson egy nagy bányaterület, amely régen működő kőbánya volt, mára azonban visszavette a természet. Elkezdték önkéntes munkában kitakarítani a környéket, – negyvennél is többen voltak – ahol szintén egy közösségi teret szeretnének kialakítani. Illetve, mivel a falu egy zarándok útvonal is, egy több mint öt méteres Mária szobrot terveznek felállítani a falu határában egy adományozó segítségével. A kapcsolattartás és együttgondolkodás, a dolgok helyben szervezése Anikó érdeme – hangsúlyozta Nemcsák Károly.

Az új utat, új templom követi

Egy jótékonysági rendezvénnyel indult a gyűjtés. A helyen, ahol most a templom épül, korábban egy csordás (pásztor) háza állt. Egy önkormányzati tulajdonban lévő romos épület volt, amelyet lebontottak, a területet pedig a katolikus egyháznak adták – tudtuk meg Kékedi László polgármestertől. Nagyon sokan támogatták a kezdeményezést a színművészen kívül a mocsolyási és kisgyőri lakosok is. Mindenki sajátjának érzi az ügyet. Az, hogy a 21-ik században egy 121 fős pici településen római katolikus templom épül, az nagy dolog – emelte ki a polgármester. A beruházás összértéke 100 millió forint felett van, aminek egy szelete valósult meg adományokból, a nagy részét kormányzati támogatásból kapták. A berendezés, így például a harang még nincs benne ebben az összegben. Egy felvidéki fiatal harangöntő mesterrel folytatnak tárgyalásokat az elkészítéséről.

(A borítóképen: Úton a bokréta: Szalay Antal (balról), Szalay Antalné, Balogh Marci és Nemcsák Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában