játszótéri kérdések

2020.06.09. 09:00

Kétszer kettő néha bizony ötszáz

Fertőtlenítették a játszótereket Miskolcon. De hányat is? Ennek próbáltunk utánajárni.

Nyikes Zita

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A járványügyi enyhítések hatására és a miskolci gyerekek nagy örömére fertőtlenítették a játszótereket Miskolcon. De hogy összesen hány darab játszótér van a megyeszékhelyen, az nem egészen világos. Legalábbis a városházi kommunikációban.

Közel ötszáz játszótér van Miskolcon, amelyek fertőtlenítésének befejezését május 22-ére ígérték, kaptunk tájékoztatást a városházától. A munkákat május 16-án kezdték el. A miskolci polgármesteri hivatal sajtó- és kommunikációs osztálya szerint környezetbarát, biológiailag lebomló vírusölő fertőtlenítő oldatot használnak.

Számoljunk!

A megyeszékhelyen hetek óta intenzív kommunikáció folyik arról, hogy Miskolc városvezetése legalább hétmilliárdos költségvetési hiánnyal számol. A Fidesz–KDNP azt is állítja, hogy ha így folytatódik a gazdálkodás, akkor csődbe is mehet a város. A jelenlegi városvezetés többször úgy nyilatkozott, hogy felkészült szakmai stáb dolgozik a költségvetés újratervezésén.

A feszült költségvetési helyzettel összefüggésben szerkesztőségünk rákérdezett a városházától, hogy mennyibe kerül a játszóterek fertőtlenítése. Ezt a választ kaptuk: „a munkálatok jelenleg még zajlanak, így ezzel kapcsolatban választ adni még nem tudunk”. Ez a válasz arra engedhet következtetni, hogy a városháza az előzetes kalkuláció összegét – már ha van ilyen – sem kívánta megosztani.

Megduplázódott volna?

A számokkal azonban nemcsak az előzetes kalkuláció kapcsán volt gond. A városháza kommunikációs anyagaiban hetek óta az szerepelt, hogy „közel ötszáz” játszótér van Miskolcon. Ezzel szemben, amikor idén március 4-én a Miskolc közigazgatási területén található játszóterekkel kapcsolatban kerestük a városházát, kérdésünkre ezt a választ kaptuk: „a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. 104 EU-s játszóteret és 135 régebbi típusú játszóteret vett át üzemeltetésre”.

Az egy főre jutó játszóterek számát is megkaptuk az illetékes osztálytól: „Miskolc lakosságát 160.000 fővel számolva egy lakosra 0,00149375 db játszótér jut”. A fertőtlenítések alkalmával közzétett, „közel ötszáz”-as szám alapján a március 4-étől eltelt több mint három hónap alatt a játszóterek száma Miskolcon papíron megduplázódott.

Fizikai értelemben azonban ez nem túl valószínű, mert a város 2020-as költségvetésében szó sincs a játszóterek bővítéséről, továbbá Veres Pál polgármester az önkormányzati képviselők fejlesztési alapjait is „befagyasztotta”, következésképpen játszótereket építeni nem lehetett. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy arra is rákérdeztünk, hogy hány homokozót újítanak fel a tavaszi időszakban a városban. A városháza sajtó- és kommunikációs osztálya akkor ezt a választ adta: „elsősorban 95 db EU-s játszótéren történik meg a homokcsere”. Mindebből arra tudunk következtetni, hogy csak a játszótéri eszközök fertőtlenítése történik meg, a homokcsere nem lesz általános.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában