színház

2020.06.21. 11:30

Augusztusban premier

Újraindul az élet a színházban, a megszokottnál korábban lesz az első bemutató.

Hegyi Erika

Fotó: Gálos Mihály Samu

Minden előadását beköltöztette zárt térbe a Miskolci Nemzeti Színház, ahogyan arról korábbi cikkünkben hírt adtunk.

Béres Attila, az intézmény igazgatója az Észak-Magyarországnak elmondta, ennek több oka is van. Az egyik, hogy a kormány döntése alapján június 18-ától minden további korlátozás nélkül látogathatóak a kulturális rendezvények zárt térben is. A másik ok pedig a szeszélyes időjárás, így a Nyári Színházba tervezett előadásokat is bevitték a Kamaraszínházba és a Nagyszínházba. A Francia rúdugrás mellett a Betörő az albérlőm és a Feketeszárú cseresznye lesz műsoron. Az utóbbira roppant nagy az érdeklődés, ezért a Nagyszínházban játsszák.

– Az igazi jó hír azonban az, hogy rendhagyó módon, augusztus közepén bemutatóval jelentkezünk. Pontos dátumot még nem tudok, de a Szerelmes Shakespeare lesz az új darab a Nagyszínházban. Nehézséget jelent majd, hogy rengeteg helyre kaptunk meghívást. Két darabunkkal ott leszünk a POSZT-on (Pécsi Országos Színházi Találkozó), megyünk a Városmajori Színházi Szemlére, a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlére, a Vidor Fesztiválra, és Tokajban az írótábort is mi nyitjuk meg. Tehát ezernyi meghívásunk van, ezért augusztusban még kevesebbet játszunk a szokásosnál, de szeptemberben elindul a normál színházi élet – sorolta Béres Attila.

Mindegyiket pótolják

Elmondta azt is, hogy a kormányrendelet értelmében már korlátozó szabályok nélkül látogathatók a színházi előadások. Tehát nem kell maszk, és a nézőtéren minden helyet elfoglalhatnak az érdeklődők. Elkezdik a bérletes előadásik pótlását is, és azon vannak, hogy mindegyiket meg tudják tartani.

– Hála istennek, hogy újra játszhatunk – fogalmazott. – A társulat minden tagja rendkívül boldog volt az újraindulás miatt. Borzasztó volt számukra, hogy nem próbálhattak és játszhattak, de most már mindenki derűs és felszabadult. Amikor bejelentettem, hogy július harmadik hetéig még próbák vannak és előadások, augusztusban pedig nem a megszokott időpontban, 20-án kezdünk, hanem már 11-én, senki nem szólt egyetlen szót sem, nem volt ellenvetés. Ez mutatja a Miskolci Nemzeti Színház közösségének az erejét. A társulatunk minden tagja a nézőkért akar dolgozni – fogalmazott az ügyvezető igazgató. Hozzátette: a nyári többletmunka miatt az évad kezdetére nem lesz senki fáradt, hiszen július harmadik hetétől augusztus első hetéig lesz két és fél hét szabadság.

– Szerintem a két és fél hónap színháztalanság sokkal nagyobb fáradtságot okozott, mint a munka – jegyezte meg Béres Attila.

(A borítóképen: Jelenet a Feketeszárú cseresznye című előadásból – a Nagyszínházba költözik a produkció)

Kapcsolódó cikkeink:

  • Közbeszólt a vihar, nem tudták befejezni az előadást
  • Rúdugrással indítottak
  • Félbemaradt évadot zártak
  • Fedett helyre költöznek a színház előadásai
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában