Házasságkötés

2020.05.14. 13:00

Lagzi helyett vacsora

Esküvők továbbra is csak szűk körben, fokozott higiéniai elővigyázatosság mellett tarthatók.

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Magyarország Kormánya május 4-től új védelmi intézkedéseket vezetett be. A rendelet értelmében Budapest és Pest megye területén a korábban bevezetett korlátozások maradnak érvényben. Az ország egyéb területeire új szabályok vonatkoznak. A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés megtartható. Ezek során, kivéve a házasulandó feleket, a résztvevők között biztosítani kell a másfél méteres védőtávolság megtartását – írja a Magyar Közlöny.

„A kijárási korlátozás feloldásával a házasságkötésekkel kapcsolatban nincs jelentős változás, mivel csak a kerthelyiségekkel rendelkező kereskedelmi egységek nyithatók meg a vendéglátóhelyeken. Ez azt jelenti, hogy a külső helyszíneken, tehát nem a házasságkötő teremben szervezett esküvők lebonyolítása még nem lehetséges, mert a jogszabályi feltételek nem biztosíthatók” – fűzte hozzá kérdésünkre a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Nyár végére tették át

Megkérdeztünk néhány esküvőszervezésben is érdekelt vendéglátóipari egységet megyénkben, hogyan teljesítik a megrendelők kéréseit.

– Az olyan esküvői rendezvényeket, amik szállással és komplett kihelyezett szertartással egybekötve szerveződnek nálunk, jellemzően augusztusra, szeptember elejére kérik – mondta Böszörményi Krisztina, a Hotel Vécsecity szállodaigazgatója Hernádvécséről. – A tavasz a járványtól függetlenül sem számít főszezonnak. A már meglévő, nyár végére eső foglalásokat nem mondták le, a korábbiakat pedig áttettük őszre, és új jelentkezőket is fogadunk. A szervező fiatal pár általában Miskolcról, Szlovákiából vagy külföldön élő magyarok közül kerül ki. Ilyenkor a násznép számára kibérlik a fél vagy a teljes házat, ami 55 szoba 134 ággyal.

Lemondták, áttették

– Mivel a lakodalom is egy rendezvény, ezért nem tudjuk most megtartani azokat a járvány miatt. Akiknek a jelenlegi időszakra volt nálunk foglalása, azok lemondták vagy áttetették máskorra. Olyanok pedig, akik nagyon szűk körben, csak a szülőkkel és a tanúkkal szerettek volna ünnepelni, még nem jelentkeztek – tudatta Juhász Judit, a miskolci Fridolin Fogadó ügyvezetője. – A rendezvénytermünk egyébként 120 fő befogadására képes, és kérésre vacsorát is szoktunk biztosítani. Egyelőre nem kedvez az időjárás a teraszon történő étkeztetésnek, de valószínűleg a következő hónapokban ezt majd meg tudjuk oldani.


Frissítés:

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a május 14-én tartott online sajtótájékoztatón. Hozzátette: az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

(A borítóképen: Még várni kell a nagy lagzikra)

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában