Egyetemi vizsgaidőszak

2020.05.18. 19:00

Három, kettő, egy: vizsga!

Hétfőn elkezdődött a vizsgaidőszak a Miskolci Egyetemen.

Apagyi Beáta

Fotó: Bujdos Tibor

A járványhelyzetre való tekintettel a hallgatók online térben adhatnak számot az elmúlt félévben szerzett tudásukról.

Nehezített pályán

A vizsgaidőszakot információink szerint 8841 hallgató kezdheti meg. Az alapképzésben 63,71 százalékuk tanul, 13,39 százalékuk mesterképzésben vesz részt, 11,15 százalékuk osztatlan képzésben.

Mind a hallgatók, mind az oktatók március közepétől nehezített pályára kerültek, amikor a koronavírus terjedésének megfékezése miatt a kormány elrendelte az oktatási intézmények és kollégiumok bezárását.

Be kell tartani az előírásokat

Bár a kormány a helyzet javulását követve folyamatosan enyhít a korlátozásokon, az oktatók az idei vizsgákat nem tarthatják meg az intézmények falain belül.

Az érintettek számára korábban megküldött tájékoztató pontosan tartalmazza az előírásokat, melyeket a vizsga alkalmával a hallgató köteles betartani. A videókapcsolaton keresztüli szóbeli vizsgán a hallgatók nem használhatnak nem megengedett eszközt, más személy közreműködését sem vehetik igénybe. Bekapcsolva kell hagyniuk a kamerát és nem némíthatják le a mikrofont, nem használhatnak vezetékes vagy vezeték nélküli fül/fejhallgatót, számítógépük képernyőjének teljes tartalmát meg kell osztaniuk a vizsgáztató oktatóval.

Lezárni minél hamarabb

„A vizsgák online szerveződnek a Moodle távoktatási platformon vagy a Skype, Meet-felület segítségével, illetve beadandó dolgozatok írásával kerültek kiváltásra, tekintettel a jelenlegi helyzetre. A vizsgaidőszak elvileg július végéig tart, de mi az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetében minél hamarabb szeretnénk ezt a félévet lezárni annak érdekében, hogy a diákok fel tudjanak szabadulni a rendkívüli helyzet teremtette nyomasztó terhek alól. Nálunk a vizsgák jó része június első felében lezajlik. Amennyiben időközben az egyetem kinyithatna, a júniusi szóbelik egy része – például a szigorlatok – szintén hagyományos formában lehetnének, de erről az egyetem rektora hivatott dönteni” – mondta dr. Szabó-Tóth Kinga intézetigazgató, egyetemi docens, dékánhelyettes.

(A borítóképen: A Miskolci Egyetem: egyelőre távvizsgákra van lehetőség)

 

Kapcsolódó cikkek:

  • Bizalomra épülhet majd a mostani vizsgaidőszak
  • Szóban mondják el, hogyan csinálnák
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában