Egészség

2020.05.23. 10:00

Fáj a lábam! Növök! – a panaszról komolyan

Növekedés fájdalomként említjük, ami főként tíz éves kor fölött jelentkezik.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Elsősorban kamaszkorban, de kisebb gyermekek esetében is tapasztalhatja a szülő, hogy csemetéje fájdalomra panaszkodik, mely jellemzően az alsó végtagot vagy a gerincoszlopot érinti.

Ezt okozhatja a csontállomány és az izomzat növekedése, amely nem tart lépést egymással – tudtuk meg dr. Skórán László ortopédus szakorvostól. Lehet akár négyéves korban is, de sokkal gyakrabban fordul elő lányok esetében 10-12 éves, míg fiúknál 14-16 éves korban egy nagyobb növekedési potenciál. Ugyanis 10 éves kor alatt nincs hirtelen nagyfokú növekedés.

A tinédzsereknél előfordulhat gerincferdülés ennek következtében, amely öröklendő hajlam is lehet. Gyógytornával, speciális has- és hát­izom-erősítő gyakorlatokkal, súlyosabb esetben fűző viselésével korrigálható egészen a fiatal felnőttkorig.

Játékos gyakorlatok

Kicsi korban a talpban szokott kialakulni fájdalom, ami aztán kisugárzik az egész alsó végtagra. A gyermek hétéves korára teljesedik ki a talpi szerkezete – mondta a szakember. Ezért ilyenkor „lúdtalpra” lehet inkább gyanakodni, ez sokkal valószínűbb. Ez szépen lassan magától is helyreáll, de talpbetéttel lehet segíteni a tünetek enyhítésén. Hétéves kor alatt csak nagyon súlyos lúdtalp vagy egyéb elváltozás esetében javasolja az orvos az ortopéd cipő hordását.

Ha a kicsinek van lehetősége mezítláb kavicson járni vagy otthon is könnyen elvégezhető játékos gyakorlatokat végezni, akkor is enyhíthetők a tünetek. Erre példa mondjuk az, ha a gyermek ceruzákat vesz föl a talajról a lábujjaival – tette hozzá az ortopédus. A szakszerű talpmasszázs is segíthet az állapoton. Továbbá D-vitamin, kalcium fogyasztása javasolt a csont erősítésére.

Figyeljünk a tünetekre!

Az fontos azonban, hogy a végtag fájdalma betegség tünete is lehet. A Perthes-kórral veszélyeztetettek a 3–11 éves korosztályból kerülnek ki. Ez a második leggyakoribb gyermekkori csípőízületi betegség, amely négyszer gyakoribb a fiúknál, mint a lányoknál. Ezért ha a gyermek fájdalomra panaszkodik, vegyük komolyan, és forduljunk szakorvoshoz, hogy kizárható legyen egy esetleges elváltozás.

(A borítóképen: Probléma esetén hasznosak a mezítlábas játszóterek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában