Újra nyitva

2020.05.21. 16:00

Ébredeznek a könyvtárak: hétfőn indul a kölcsönzés

Könyvekhez, dokumentumokhoz már hozzá lehet jutni, de a helyben olvasás még tilos a könyvtárakban.

Szaniszló Bálint

Hétfőtől már lehet kölcsönözni dokumentumokat a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárból és annak fiókkönyvtáraiból. A személyes használat, a helyben olvasás, a számítógép-használat, a könyvtárközi kölcsönzés a rendeleti korlátozás feloldásáig nem lehetséges.

Kölcsönözni már szabad

A koronavírus magyarországi megjelenése nyomán döntött úgy a kormány, hogy a közösségi terek, kulturális intézmények – ahol sok ember fordul meg – működését felfüggeszti. A könyvtárakat – köztük a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat és fiókkönyvtárait, valamint a megye vidéki bibliotékáit – úgy érintette az intézkedés, hogy felfüggesztették a kölcsönzéseket, és a könyvtárak más célból – helyben olvasás, számítógép-használat stb. – sem voltak használhatóak.

Május 25-én hétfőtől viszont a megyei könyvtár és fiókkönyvtárai előzetes igényjelzés után újra könyveket kölcsönöznek olvasóiknak, akik meghosszabbítják a könyvtári tagságukat, visszahozhatják a náluk lévő dokumentumokat.

Az online foglalásokat a [email protected], valamint a fiókkönyvtárak e-mail-­címén várják. Az igényeket a 46/503-125-ös közvetlen számon vagy a fiókkönyvtárak telefonszámán is le lehet adni. Kérdések az www.rfmlib.hu oldalon elérhető online chaten is feltehetők. Egyszerre maximum 10 könyv igényelhető, és meg kell várni a könyvtár visszajelzését. A munkatársak tájékoztatnak minden érdeklődőt az átvétel pontos idejéről és módjáról.

Fotó: RFMLIB

Idősáv és szájmaszk

Fontos tudni, hogy érvényes az idősáv: délelőtt 12 óráig a 65 éven felüliek, 12 és 18 óra között a 65 éven aluliak vehetik át a könyveket. A könyvek átadása egyeztetett időpontban, olvasójegy ellenében történik. A visszahozott kölcsönzött könyvek a karanténba helyezés miatt 3 nap múlva vihetők el.

A maszk használata kötelező, a könyvek a könyvtárak bejáratainál vehetők át. A központi könyvtár 9 és 18 óra, a fiókkönyvtárak 10 és 18 óra között tartanak nyitva. Szombaton valamennyi egység zárva tart. A lejárati határidőket három héttel automatikusan hosszabbítják.

(A borítóképen: Online igénylés után személyesen vehetők át a kölcsönözendő könyvek)

Kapcsolódó cikkek:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában