Napi tájékoztató

2020.05.12. 16:30

Döntés a kormányülésen

Az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján Kiss Róbert r.alezredes elmondta: az elmúlt 24 órában 84 fő ellen intézkedtek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szabályok megsértése miatt.

A kormany.hu által közreadott képen Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (b-j) a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 25-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Az intézkedés 69 esetben figyelmeztetést, 5 esetben bírságot, 10 esetben pedig feljelentést vont maga után.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos először köszöntötte az Ápolók Napja alkalmából az egészségügyi dolgozókat, megjegyezte ő maga is dolgozott segédápolóként három műszakban. A járvánnyal kapcsolatban közölte jelenleg összesen 3313 igazolt fertőzöttel számolnak, egy nap alatt 29-cel nőtt a számuk, 4-en hunytak el, ezzel 425-re emelkedett az elhalálozottak száma. A gyógyultak száma pedig mára meghaladta az ezer főt – emelte ki a tisztifőorvos. Jelenleg 1881 az aktív fertőzöttek száma, melynek 60 százaléka Budapesten illetve Pest megyében található. 746 beteget ápolnak kórházban 45-en vannak lélegeztetőgépen – tette hozzá.

A tisztifőorvos beszélt a bentlakásos szociális intézményekben végzett vizsgálatokról, mely során az intézmények egyharmadát megvizsgálták a népegészségügyi szakemberek. 345 intézményben több mint 21 ezer gondozottal törődnek – összegezte.

Kérdések

Az Operatív Törzshöz érkezett kérdések között elhangzott: Van-e elég vérplazma donor?

A tisztifőorvos jelezte: megnyugtató, hogy kezelésekhez elegendő donor áll rendelkezésre.

A szentesi iskolában tartott ünnepség kapcsán tett észrevételre, a rendőrség képviselője azt válaszolta érvényes engedélyek birtokában, szabályosan zajlott le a rendezvény.

Mikor látogathatók a kórházi betegek? – hangzott a következő kérdés. Dr. Müller Cecília elmondta, hogy a mostani centralizáció is ezt a célt szolgálja, illetve a lakossági vizsgálatok is befolyásolják a döntést.

Ismét elhangzott kérdés a kijárási tilalom enyhítésével kapcsolatban, melyről a szerdai kormányülésen születik döntés várhatóan.

Az eldobható maszkok tárolásával kapcsolatos kérdésre a tisztifőorvos elmondta, javasolja dupla műanyag zsákban tárolni pár napig, majd a kommunális szemétbe helyezhető. Javasolja a maszkok feldarabolását, használhatatlanná tételét.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában