világnap

2020.05.26. 13:00

Csellengők: megyénkben 192 eltűnt gyermeket keresnek jelenleg

Európában 2001 óta május 25-e az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja.

Horváth Imre

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az 1979-ben, New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve Ronald Reagan amerikai elnök 1983-ban az eltűnt gyermekek nemzeti napjává nyilvánította május 25-ét. Európában a 2001-ben megalakult Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderáció kezdeményezte, hogy május 25-e legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. A világnap célja, hogy ráirányítsák a figyelmet a megelőző stratégiákra és az országok közötti együttműködés fontosságára.

Az internetes oldalakon folyamatosan jelennek meg a felhívások az eltűnt emberekről, köztük sok gyerekről is. A police.hu oldalon található körözési listán külön lista tartalmazza az eltűnés miatt keresett személyeket. Május 25-én a lista 2528 személyt tartalmazott, amelyből 1645 a 18 év alatti gyerek. Megyénkben 192 gyerekkorú szerepelt a listán a világnapon.

Kiemelten kezelik

A rendőrség kiemelten kezeli az eltűnt személyek ügyét, a Miskolci Rendőrkapitányságon külön körözési csoport foglalkozik velük, de megyénk kisebb kapitányságain is külön előadó(k) van kijelölve a feladatra. Ha gyerekről van szó, akkor még érzékenyebben reagálnak, például ha gyerek tűnik el, akkor nincs várakozási idő, ha jelzés érkezik, azonnal intézkednek, elkezdik a körözést, keresést, megpróbálják felkutatni az információk alapján, rögzítik a körözési rendszerben. Ha arra van információ, hogy más megyében lenne, akkor felveszik az ottaniakkal is a kapcsolatot.

Mint a megyei főkapitányságtól megtudtuk, az esetek elenyésző százalékában tűnnek el családban nevelkedő gyerekek, sokkal gyakoribb, hogy a szociális ellátórendszerből szöknek meg. A családból eltűnt gyerekek általában rövid időn belül előkerülnek, jellemzően egy rossz jegy, bizonyítvány, valamilyen szülői számonkérés, nagyobb korukban szerelem, baráti ráhatás miatt csellengenek el otthonról. De hamar hazamennek vagy megtalálják őket.

A nem a családjukban nevelkedő gyermekeknél fordul elő gyakrabban az, hogy megszöknek, van, aki többször is, és van, akit több hónapig keresnek.

Nem mondható gyakorinak az sem, hogy az eltűnt gyerek sérelmére bűncselekményt követtek volna el, de persze ennek is megvan a potenciális veszélye, amelyet vizsgálnak. Ahogy azt is, nem követett-e el a gyerek valamilyen jogszabályba ütközőt, ami összefüggésben lehet az eltűnésével.

Segít a nyilvánosság

Ha fennáll a veszélye, hogy kárt tenne magában a gyerek vagy annak, hogy eltévedt valahol, főleg, ha éjszaka jön vagy rossz az idő – ahogy a felnőtteknél is –, akkor az adott területet, ahol feltételezhetően lehet, minden eszközt, segítséget bevetve kutatják át. Ilyenkor szerencsére általában elég hamar elő szokott kerülni az eltűnt személy. A rendőrség minden esetben segítséget kér a nyilvánosságtól is, és számos esetben fordult elő, hogy állampolgári bejelentés alapján találtak meg keresett személyeket megyénkben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában