korlátozások

2020.04.06. 07:00

Kórházi korlátozások az otthonban

A kórházakhoz hasonlóan az ápolási otthonokban is megváltozott az élet a világjárvány ideje alatt.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Fotó: Szekeres Gabor

Folyamatos ellátásra szoruló idős, beteg emberek veszik igénybe a Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci ápolási otthonának szolgáltatásait addig, amíg meg nem gyógyulnak.

Utánajártunk, milyen szabályok vonatkoznak jelenleg az intézményre, és elhelyezhetnek-e itt koronavírusos beteget.

– A mi intézményünk egy krónikusfekvőbeteg-ellátó intézmény. Ránk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint minden kórházi fekvőbeteg-ellátási osztályra. Értem ez alatt a látogatási feltételeket, amelyek viszonylag szigorúak most – fogalmazott Brahó Zsuzsanna intézményvezető. – A kapcsolattartás a betegek és a hozzátartozók között erősen korlátozott. Személyes találkozás jelenleg egyáltalán nem lehetséges, egyedül a haldoklókhoz engedhetünk föl rokonokat. A végstádiumban lévők esetén természetesen biztosítjuk ezt a lehetőséget, ha igényli a család. A többiek a recepcióig jöhetnek, ahol ott hagyhatják csomagjaikat a bennfekvőknek.

Telefonos kapcsolattartás

A hozzátartozók megértőek, de nehezen élik meg az új helyzetet.

– Őszintén szólva néhány család rosszul viseli a jelenlegi szabályokat, de mindenki megértette. Különösen ott jelent ez problémát, ahol nagyon szoros a kötelék a családtagok között. Például az édesanya és a fia között. Vagy más közeli rokoni viszonyban. Ilyenkor a mi feladatunk, hogy megmagyarázzuk, mi az a komoly ok, ami miatt ők nem találkozhatnak. A telefonos kapcsolattartás viszont továbbra is biztosított. Minden betegágy mellé tudunk odatenni vezetékes telefont, amelyeknek saját hívószáma van. Illetve aki rendelkezik mobiltelefonnal, azon is beszélhet. Sőt, mivel hordozható készülékeket használunk az intézményben, ezért ha a központi vagy az adott osztály telefonszámát tárcsázzák, akkor is tudjuk adni az ellátottat. Gondolkodik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat azon is, hogy az internetes kapcsolattartást hogyan tudja biztosítani, de egyelőre ez nem megoldott – fűzte hozzá az intézményvezető.

Kollegiális együttműködés

Az intézményben egyébként az eddigi megszokott ritmusnak megfelelően megy a munka a hétköznapokban az ápoltak ellátása érdekében.

– A dolgozók váltóruhát használnak, és a hozzátartozók csomagjait fertőtleníthető kosárban hozzák föl az emeletre. Felkészültünk rá, hogy ha a kijárási korlátozás miatt kevesebb látogató érkezik majd, teljes egészében nekünk kell majd több mint hatvan ellátottunkra mosnunk. A kollégák nagy része otthonról jár be, és másokat is felvesznek, ha kocsival jönnek, akik abban a műszakban dolgoznak. Akik pedig tömegközlekedést kénytelenek használni, maszkot és kesztyűt vesznek fel – tudtuk meg Brahó Zsuzsannától. Aki azt is elmondta, hogy a hét hajléktalan ellátott sem költözhet ki az intézményből.

Brahó Zsuzsanna Fotó: Kozma István

– A szeretetszolgálat belső utasítása szerint ideiglenesen szüneteltetjük a betegek felvételét, azért, hogy elkerüljük a fertőzésveszélyt. Ez nálunk különösen fontos, hiszen ápoltjaink többsége hatvanöt év fölötti. Viszont a kórháztól szükség esetén átvesszük azokat a betegeket, akiket itt el tudunk látni. Erre az esetre üres ágyat tartunk fenn. Emellett az ápolt hajléktalanjainkat sem küldtük el, folyamatosan itt tartózkodnak azon a hét betegágyon, ahol fekszenek. A tervezett rutinvizsgálatok azonban, amelyeket a kórházak végeztek volna az ellátottjainkon, most halasztódnak. Kizárólag sürgős esetben küldjük őket kórházba. A más szociális otthonba való költözés szintén nem lehetséges, mert a járványveszély miatt sehol nincs most felvétel – magyarázta Brahó Zsuzsanna.

Betegeket vesznek át

Kizárólag végszükség esetén lehetséges, hogy koronavírusos betegeket is gyógyítsanak a miskolci ápolási otthonban.

– Egyelőre még nincs róla szó, hogy koronavírusos beteget is felvegyünk. Jelenleg nincs annyira sok ellátásra szoruló fertőzött az országban, hogy ilyesmire legyen szükség. Nagyon bízom benne, hogy ez a jövőben is így marad. Azonban, ha a saját ápoltjaink között merülne fel koronavírus-gyanú, akkor mindenki máshoz hasonlóan értesítenünk kellene a hatóságokat. A megfelelő intézkedések mellett az ilyen beteget elszállítanák innen a miskolci járványkórházba. Később, ha mégis sor kerül rá, hogy nekünk is koronavírusos betegeket kell ápolnunk, akkor azt egy erre elkülönített részlegen tudjuk megtenni. Rendelkezésünkre áll egy előre elkészített izolációs csomag, illetve valószínűleg központilag is kapnánk erre szolgáló eszközöket – zárta.

(A borítóképen: A Magyar Máltai Szeretetszolgálat miskolci otthona)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában