Koronavírus

2020.04.05. 15:30

Hiánycikk adományként

Egységben és támogatással álltak a kezdeményezés mögé a miskolci szakképzési központban is.

Összefogással több száz maszk készül a Miskolci Szakképzési Centrumban, melyeket egyrészt a saját munkavállalóiknak ad a központ, de a jövő héten adományként más rászoruló miskolci intézményeknek is eljuttatnak.

Anyagbeszerzésben

– Folyamatosan dolgozunk azon, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő anyagmennyiség, és tudjanak készülni a maszkok. Éppen ma is arról egyeztettünk, hogy honnan tudjuk fennakadás nélkül beszerezni a megfelelő minőségű és mennyiségű anyagot. Úgy tapasztalom, nem is az anyagot, hanem a rögzítéshez használt gumit volt nem éppen egyszerű megvennünk – mondta el lapunknak Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója.

Első körben, amikor még a veszélyhelyzet bejelentése előtt a járvány elleni védekezésre készültek, megvásárolták a maszkokat, fertőtlenítőszereket és a gumikesztyűket. Most azonban úgy látják, hogy a rendelkezésre álló varrógépek, illetve a szakoktatók a varrni tudó dolgozóik segítségével nemcsak „önellátásra” tudnak berendezkedni és fejenként legalább két-három maszkot adni a dolgozóiknak, hanem arra is van kapacitásuk, hogy több száz háromrétegű, mosható-vasalható maszkot adományozzanak a rászoruló miskolci intézményeknek.

Gyártásban

A tömeges megbetegedések időszakában elengedhetetlen a szájmaszk viselése a járványügyi szakemberek szerint. A szakképzési centrumokban rendelkezésre álló szaktudással és az infrastrukturális lehetőségekkel élve kezdtek neki a központok a munkának országszerte. Az önkéntes kezdeményezéshez csatlakozott a Miskolci Szakképzési Centrum.

Az intézményhez tartozó Martin János-iskolában már az elmúlt héten felkutatták, hogy honnan lehet beszerezni az alapanyagot, majd elkezdték kiszabni, varrni a maszkokat. Egyrészt az iskola tanműhelyében dolgoznak a kollégáik négyen, másrészt hatan az otthonukban az iskolából hazaszállított mobilizálható varrógépeken varrnak.

– Első körben ötszáz darab textil szájmaszk gyártását tűztük ki célul, de nem állunk meg, és folytatjuk a munkát – hangsúlyozta Molnár Péter.

Adakozásban

– A frontvonalban dolgozók mindennapjait szeretnénk biztonságosabbá tenni. A fenntarthatóság is szempont, hiszen a maszkok moshatóak, ezáltal többször felhasználhatók – tette hozzá a főigazgató.

További lépések a szakképzési központban, hogy a Digitális Közösségi Alkotóműhelyükben arcvédő pleximaszkok készítésébe kezdenek. A gépeket beprogramozták, terveik szerint napi hat-nyolc darabot tudnak majd nyomtatni a 3D-s nyomtatóval, tudtuk meg Molnár Pétertől.

(A borítóképen: Műhelymunka gyártás közben | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában