Közösség

2020.03.06. 14:30

Pusztafalu példája

A Határon Átnyúló Polgármesterek és Egyházi Vezetők Találkozóját tartották a településen.

Bódisz Attila

„Az ötödik alkalommal megrendezett Határon Átnyúló Polgármesterek és Egyházi Vezetők Találkozója a bizonyíték arra, hogy egy 140 lakosú kistelepülés is tud példát mutatni” – jelentette ki a református templomban kezdődő, majd a művelődési házban folytatódó rendezvényen Takács Viktor, Pusztafalu polgármestere. Hozzátette: ma már több környékbeli település keresi őket, hogy hozzájáruljanak a találkozó költségeihez, vagy csatlakozzanak évek óta tartó, a hiányban szenvedő, külhoni településeket támogató adománygyűjtési akcióikhoz. Mindez igazolja, hogy egy akkora méretű közösség is, mint a pusztafalui, hatékonyan tud tenni a nemzetpolitika területén – közölte a polgármester.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár arról beszélt, hogy 100 éve egy igazi tragédia történt a magyar nemzettel, amikor hazánkat példátlan módon megcsonkították. Ennek ellenére ünnepelni is van okunk, hiszen „a szláv, latin és germán tengerben” megmaradtunk, ami annak köszönhető, hogy a magyarok ragaszkodtak hitükhöz és nyelvükhöz is – fogalmazott. Kiemelte, azóta felelősek vagyunk egymásért: anyaországiak a külhoni magyarokért és fordítva. Éppen ezért meg kell találnunk azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek segítségével megmaradhatnak sőt, fejlődhetnek is a magyar közösségek.

Zsukovszky Miklós, a Kárpátaljai Református Egyház Beregi Egyházmegyéjének esperese helyzetükről beszámolva többek között elmondta: a megszűnés és ellehetetlenülés szélélről épült újjá közösségük Ukrajna megalakulása után, és építették újjá egyházi életüket, alakították ki intézményeiket és kezdték el újra missziós munkájukat.

(A borítóképen: A református templomban kezdődött a rendezvény | Fotó: Bódisz Attila)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában