Folyamatos frissítés

2020.03.21. 11:30

Koronavírus: Folyamatos a védekezés és a megelőzés

A koronavírus-helyzet napról napra fokozódik, ezért még fontosabbá válik a védekezés és a megelőzés.

Fotó: Kozma István

Folytatódik a szájmaszkok gyártása, a taxisok is fokozott elővigyázatossággal dolgoznak, folyamatos a fertőtlenítés, Kazincbarcika proaktívan készült, vakvezető kutyák home office-ban.


18:10

Tapsoljuk meg este nyolckor a hétköznapok hőseit

Petruskó Norbert pozitívumokról is beszámolt, mint mondta, az önzetlen segítőkészségre rengeteg példa van, és azt kérte, hogy ma este nyolc órakor mindazok, akik értékelik a frontvonalban lévők, az egészségügyi dolgozók, a patikusok, a buszsofőrök és társaik, tehát azok munkáját, akik értünk dolgoznak – álljon ki az ablakba, az erkélyre vagy a teraszra és tapsolja meg a hétköznapok hőseit.


18:00

Kazincbarcika proaktívan intézkedett

Kazincbarcika önkormányzata a megyében elsőként, a kormány országos döntését megelőzve reagált. A koronavírus terjedésének lassítása érdekében elrendelte valamennyi városi rendezvényének leállítását.


16:04

A vakvezető kutyák képzése is átkerült home office-ba

A koronavírus járvány miatt a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola is átalakította munkarendjét, kiképzőik otthonról dolgoznak.


15:00

A barcikai kórházban is teljes a vírus elleni készültség

– Mivel a kormányzati intézkedéseket minden informatív felületen megjelentettük, jelentősen csökkent a betegszám – tájékoztatott Tóth Gábor, a Kazincbarcikai Kórház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.


14:30

Vizsgálja a honvédség a tartalékosok bevetésének lehetőségét

A Magyar Honvédség valamennyi alakulatának egészségügyi szolgálata rendelkezik az egészségügyi veszélyhelyzetek esetén bevezetendő eljárásrenddel. Emellett minden katona részt vett azon a specifikus oktatáson, ami a koronavírus-járvány miatt a megelőzéshez szükséges higiéniai teendőkről szólt.


14:00

Mi az: külföldön kitisztult, itt nem?

A közlekedési szokásokban történő változás nem várt hatással volt a levegőminőségre. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat adatai alapján a főbb légszennyező anyagok koncentrációja hétfő óta folyamatosan emelkedik az ország különböző pontjain, több esetben pedig már megközelíti a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.


13:18

Fokozott katonai jelenlét az északi határszakaszon és a nagyvárosokban

A Magyar Honvédség a határvédelmi feladatokban évek óta, folyamatosan részt vesz. A rendőrség munkáját támogatva 2020. március 21-étől az ország több határszakaszán erősítik a magyar katonák a határvédelmet. Az osztrák és szlovák határszakaszon több mint 100 magyar katona vesz részt a feladatok ellátásában – tájékoztatott a Honvédelmi Minisztérium.

Fotó: Péter Gergely főhadnagy

Március 20-ától, péntektől az ország több pontján is találkozhatnak katonákkal az utcákon az emberek. Az eddig megszokott katonai jelenléten felül úgynevezett jelenlétfokozó katonai rendész járőrök teljesítenek szolgálatot több nagyvárosban.


13:10

Nem kötelező forgalmi vizsgára vinni az autókat

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet az autók műszaki vizsgáztatását is érinti. Noha a vizsgák folynak, lejáró forgalmi esetén sem kötelező műszakira menni, mert az okmány a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényes.

A rendőrség megerősítette, hogy nem büntetik a lejárt forgalmival közlekedő autókat. “A gépjárművek műszaki érvényességére is vonatkozik a 41/2020. (III.11.) Korm. rendelet; a rendőrök ennek megfelelően járnak el” – írta az Origónak az ORFK kommunikációs szolgálata.


13:00

Ülésezett a megyei védelmi bizottság

Fotó: Demeter Ervin facebook oldala

A modern technikát is igénybe véve ülésezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság, amelyről a bizottság vezetője, Demeter Ervin, megyei kormánymegbízott tájékoztatott a közösségi oldalán. Mint írja:

„Konferencia telefon alkalmazásával tartottuk meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság ülését. Tájékoztatás, feladatkiszabás. Röviden, tömören”.


12:30

Volánbusz: kezelési költség nélkül váltják vissza a menetjegyeket és bérleteket

A koronavírus-járványra, a kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre és a bevezetett rendkívüli intézkedésekre való tekintettel a Volánbusz a már megvásárolt utazási igazolványok árát bizonyos esetekben kezelési költség levonása nélkül visszatéríti.


11:00

Segíthet a textilmaszk

Alternatív megoldással, egy kis kreativitással is lehet segíteni. Ügyes kezű, varrni tudó emberek saját maguk által készített maszkokat kínálnak másoknak.


10:00

A hétköznapi szereknél hatásosabbra váltottak a taxisok

Legalább a felére esett vissza a taxis forgalom – többet tesznek a biztonságért.

A koronavírus felbukkanása óta a taxitársaságok nagyobb hangsúlyt fektetnek az alapos tisztításra – derült ki, amikor a járvány miatti intézkedésekről kérdeztük képviselőiket.


9:39

Mindenkit kérnek a felelős magatartásra

Ügyeletes intézmények látják el a bölcsődéseket és óvodásokat.

A Minap online élő adásában pénteken Petruskó Norbert tájékoztatta a miskolciakat a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb helyi tudnivalókról. A megyei Kormányhivatal adatai szerint Miskolcon – a péntekig – összesen 26 fő volt hatósági karanténban. Igazolt koronavírus-fertőzöttről nem tudnak. A polgármester folyamatosan tartja a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, a kormányhivatallal és az egészségügyi intézményekkel. A Semmelweis Kórház járványkórházzá alakításáról elhangzott itt van elegendő és megfelelő minőségű felszerelés és lélegeztető gép, de plusz felszerelésekhez is jut majd az intézmény. Mindenkit kérnek a felelős magatartásra, különösen az idős, veszélyeztetettebb kategóriába tartozó miskolciakat, hogy ne hagyják el otthonaikat. Ellátásukról a családjuk gondoskodik vagy igény esetén – melyet a városi rendészetnél lehet jelezni – központilag történik, térítés ellenében. Ezzel kapcsolatban csalók megjelenésére hívta fel a figyelmet, fokozott óvatosságot kérve az idősektől. Március 23-tól ügyeletes intézmények látják el azokat a bölcsődéseket és óvodásokat, akik ellátását nem tudják a szülők elvégezni – hangsúlyozta Petruskó Norbert.

(A borítóképen: Gajdos Gábor taxis)

Az elmúlt napok cikkei az alábbiakban olvashatóak:

Kapcsolódó cikkek:

  • Koronavírus: Nagy az összefogás megyénkben
  • Saját készítésű szájmaszk, önkéntes segítők, szociális étkeztetés
  • Megváltozott az életünk, de mindenki jól viseli megyénkben
  • Koronavírus: Mi történik megyénkben?
  • Mire számíthatunk a veszélyhelyzetben a megyében?
  • Hogyan kezeli Borsod-Abaúj-Zemplén megye a veszélyhelyzetet?
  • Zárva tart a vadaspark, gondoskodnak a lakóiról
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában