éghajlatváltozás

2020.03.04. 12:00

Klímavédelmi pontok létrehozását tervezik

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is csatlakozott a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez.

Rendkívüli ülést tartott néhány nappal ezelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés. A tanácskozás legfontosabb témája a megye klímakoordinációs szerepvállalásának hangsúlyosabbá tétele volt.

– Klímaváltozás, klímaválság, klímavészhelyzet, klímavédelem – nap mint nap halljuk ezeket a kifejezéseket. A világ komoly környezeti problémákkal küzd, amelyek közül az egyik legégetőbb az éghajlatváltozás. Felmérések bizonyítják, a magyar társadalom egyértelmű többsége egyetért azzal, hogy a klímavédelem a mindennapi életvitelünk megváltoztatásával kezdődik – fogalmazott Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

Határozatot fogadtak el

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének (MÖOSZ) legutóbbi, február 25- én tartott ülésén napirenden volt a megyei önkormányzatok klímakoordinációs szerepvállalásának hangsúlyosabbá tétele. Egyetértettek abban, hogy a megyei önkormányzatoknak kezdeményező szerepet kell vállalniuk a klímavédelemben, erősíteniük kell koordinációs szerepüket az összehangolt, eredményes cselekvés érdekében. A MÖOSZ közgyűlése határozatban fogalmazta meg a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség létrehozását, rögzítve annak céljait.

A rendkívüli megyei közgyűlésen az elnök javaslatot tett arra, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat aktívan vegyen részt a Nemzeti Klímavédelmi Szövetség stratégiai együttműködési munkájában, a lehetséges partnerek feltérképezésében és a megállapodás kidolgozásában.

– A klímavédelem területén a megyében szerepet vállaló szervezetek, önkormányzatok munkájának összehangolása is kiemelkedően fontos. A szervezeti keretek kidolgozása érdekében szükségesnek tartom megvizsgálni az úgynevezett megyei klímavédelmi pontok alapításának lehetőségét – hangsúlyozta a közgyűlés elnöke.

A jövő generációinak léte és életminősége nagyban függ attól, hogy már ma képesek vagyunk-e átalakítani a világról, a környezetünkről, valamint az életünkről alkotott gondolkodásunkat, életformánkat, szokásainkat úgy, hogy ne zsákmányoljuk ki a természeti erőforrásokat és fenntartható módon éljünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában