fejlesztések

2020.03.01. 14:00

Hitelből (is) fejlesztenek 2020-ban Tiszaújvárosban

Három fejlesztési tervet finanszíroz a tiszaújvárosi önkormányzat az idén felvett hitelből.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A tiszaújvárosi képviselő-testület tavaly februárban egyetértett azzal, hogy az önkormányzat három fejlesztési cél finanszírozására összesen 462 millió forint fejlesztési célú hitelt vegyen igénybe. A Keleti lakóövezet kialakítása 270 milliót, a Szent István út 1–11. számú épület mögötti közterület rekonstrukciója 152 milliót, a Vörösmarty út meghosszabbítására 40 milliót szánnak.

Járdák, közvilágítás

Tiszaújváros önkormányzata 2019 júliusában nyújtotta be a hitelfelvétel iránti kérelmét a Magyar Államkincstárhoz, amit a kormány decemberben engedélyezett.

A törvény értelmében az önkormányzat éves fizetési kötelezettsége az adósságot keletkeztető ügylet futam­idejének végéig egyik évben sem haladhatja meg az önkormányzat adott évi saját bevételeinek 50 százalékát.

Ezt a feltételt bőven képes teljesíteni az önkormányzat.

Ami a fejlesztési célokat illeti, a közbeszerzési pályázat előkészítése folyamatban van, és a kivitelezők kiválasztását követően kezdődhetnek a beruházások. A Keleti lakó­övezetben az építési telkek kialakítása megtörtént, a Vörösmarty út mellett 9 építési telek értékesítése, illetve 1 cseréje már megvalósult. Jelenleg a Babits Mihály út, a Kosztolányi Dezső utca, valamint a Tompa Mihály utca keleti irányú folytatásában 44 ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett építési telek értékesítésével lehet számolni. A tervek minden közműre elkészültek, a kivitelező kiválasztása után megindulhat a közművesítés. Ez magába foglalja a közutak és járdák megépítését, a közvilágítás kialakítását, zárt, elválasztott rendszerű csapadékvíz- és szennyvízelvezetés kiépítését telekbekötésekkel, ivóvízhálózat kiépítését telekbekötésekkel. A villamos­energia-hálózat és a gázhálózat a szolgáltatókkal kötött megállapodások alapján már elkészült.

Utcabútorok, játszótér

A Szent István út 1–11. számú épület mögött lévő területen megújulnak a közlekedési felületek, a várakozóhelyek és a zöldterületek. Parkolók és új közlekedési utak épülnek, valamint az új játszótéren játékelemekkel és új utcabútorokkal ellátott pihenőrészt alakítanak ki. A rekonstrukció során növényzetet telepítenek, a meglévő burkolt felületeket felújítják, és a víz­elvezetést is megoldják.

Összekötőút lesz

A Vörösmarty út meghosszabbításával megoldódik az épülő és a már megépült társasházak, valamint a tervezett Keleti lakóövezet gépjárműforgalmának a Lévay úttal történő összekötése. A beruházás részeként út és járda, közvilágítási hálózat és csapadékvíz-elvezető rendszer épül.

Kapcsolódó cikkek:

(A képen Tiszaújváros egy része látható)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában