Élelmiszervédelem

2020.03.21. 08:00

Fontos: mossuk meg, amit lehet

A forgalmazó védi az élelmiszert a szennyezéstől. A fogyasztó pedig óvatos.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus a cseppfertőzésen kívül más módon is terjedne.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra is felhívja a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány megelőzése érdekében az élelmiszer-forgalmazóknak folyamatosan követni és alkalmazni kell a humánjárvány-védelmi intézkedéseket. Felelősek azért, hogy valamennyi élelmiszert fokozottan védjen a szennyezéstől a szállítás, a raktározás és az értékesítés teljes folyamata alatt. Tisztán kell tartania a vásárlók által gyakran érintett felületeket. Szükséges felmérnie, hogy a vásárlótérben melyek azok a berendezési tárgyak, eszközök, amelyeket a vásárlók folyamatosan megérintenek. Ezek rendszeres takarítását és fertőtlenítését biztosítani kell. Alapvető élelmiszer-higiéniai követelmény, hogy élelmiszerrel kizárólag egészséges emberek dolgozhatnak.

Az élelmiszer kezelését végző dolgozók magas szintű személyi higiéniát kötelesek fenntartani, fontos számukra megfelelő, tiszta öltözetet biztosítani. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság folyamatosan ellenőrzi az alapvető higiéniai előírások betartását – tudtuk meg.

Ne tegyen úgy, ha nem beteg

A vásárlók és a háziasszonyok helyes magatartásáról pedig dr. Csilek András infek­tológust kérdeztük.

– A koronavírus légúti betegség, ami az influenzához és a náthához hasonlóan emberről emberre terjed. Ezért a hatékony védekezés izolációval történhet ellene. Viszont aki nem érzi úgy, hogy beteg, annak nem kell úgy viselkednie, mintha az lenne. Influenzajárvány idején sem szoktunk aggódni az élelmiszerek fertőző hatása miatt, ezért erre most sincs okunk. Ráadásul ezek nagy része be van csomagolva, ami nincs, azokat pedig általában meg lehet kívülről tisztítani. Az alapos kézmosás valóban fontos, de gumikesztyű használatát sem javaslom, sőt maszkot is csak olyankor, ha fertőzünk. Az is biztos, hogy jelenleg nincs olyan szabály, hogy a betegek ruháit el kellene égetni – mondta dr. Csilek András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában