adományfa kérdés

2020.02.13. 16:00

Tűzre vele, már ha éghető

Nem biztos, hogy ahhoz jut el a tűzifa, akihez kell.

Nyikes Zita

Újév után bontották le az adományfát a Városház téren

Forrás: ÉM

Helyi igényeknek megfelelően az önkormányzatok törvényi felhatalmazás alapján rendeleteket alkothatnak a szociális ellátásokra vonatkozóan. Miskolcon úgy érezte a városvezetés, hogy aktualizálni kell a szociális rendeletet, ezért 2019 decemberében új ellátási formákat vezettek be, melyek egyike a természeti formában nyújtható rendkívüli települési támogatás. Ez a fajta támogatási forma télen tűzifaként jelenti a legnagyobb hasznot. De valóban segítség volt-e?

Kik kapták?

Miskolc legutóbbi közgyűlési ülésén az ellenzéki képviselők részéről vetődött fel a kérdés: kik kaptak a természetbeni támogatásból. Már ott is megfogalmazták: úgy érzik, sérült a népképviseleti elv. Hiszen, mivel a városvezetés nem kérdezte őket, ezért nem tudták jelezni, hogy az ő választókerületükben élők közül kiket lenne érdemes támogatásban részesíteni. Mint elmondták: nagyon sok család kereste meg őket, hogy miért nem kaptak tűzifát. Az ellenzéki képviselők lapunk megkeresésére elmondták: a korábbi városvezetés érvényesítette azokat a szempontokat, hogy a rászorulók segítséget kapjanak, és a karácsonyi ünnepeket melegségben és békességben ünnepelhessék a családok.

Varga Andrea Klára, Miskolc alpolgármestere a januári ülésen azt hangsúlyozta, hogy nem politikai, hanem szakmai alapon döntöttek szakemberek bevonásával a tűzifa kiosztásáról. A város módosított szociális rendelete szerint természetbeni rendkívüli települési támogatás jövedelmi viszonyokra tekintettel állapítható meg abban az esetben, ha a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 200 százalékát, azaz – a 2019. évi adatok szerint – az 57 000 forintot. Varga Andrea Klára hozzátette azt is: nem osztottak ki minden fát.

Használható fát kaptak?

Szerettük volna többek között megtudni, hogy milyen szakmai alapon döntöttek a tűzifa kiosztásáról, és milyen további ütemezéssel folytatják az osztást, illetve, hogy mennyi van még a tűzifából a 2020-as évre vonatkozóan. Eddig nem érkezett válasz.

Miskolc egyébként 2019-ben nem állított karácsonyfát, hanem egy úgynevezett adományfával igyekezett az ünnepi hangulatot biztosítani. A város vezetői többször nyilatkoztak arról, hogy az adományfa faanyagát is szétosztották a rászorulók között. Ellenzéki képviselők szerint az adományfa ára és a benne lévő tűzifaként használható faanyag ára korántsem áll arányban egymással, hiszen tízszer annyi fát lehetett volna vásárolni a pénzből. Meg nem erősített források szerint az adományfa 12-15 millió forint volt, amelyből mindössze másfél millió forintnyi tűzifát osztottak ki. Viszont – állítják – az adományfa olyan felületkezelő anyaggal volt bevonva, ami tüzelés és fűtés szempontjából használhatatlanná tette magát a faanyagot.

Megkerestük a katasztrófavédelmi igazgatóságot a kérdésben, de még nem érkezett válasz.

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában