Edelény

2020.02.24. 12:30

Meglepetés a pápának

Edelényi látogatásán kedves történetet mesélt dr. Ternyák Csaba egri érsek.

Novák Krisztina

Forrás: Novák Krisztina

Kedden – dr. Orosz Atanáz görögkatolikus megyés püspök meghívásának köszönhetően – Edelényben járt Michael August Blume SVD apostoli nuncius, dr. Ternyák Csaba egri érsek kíséretében és – többek között – a Miskolci Egyházmegye fenntartásában működő edelényi Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskolába is ellátogattak, ahol megtekintették a Szent II. János Pál Emlékkiállítást.

Egymás közt

Az iskola aulájában, egy kötetlen hangulatú beszélgetésen az egri érsek elmesélt egy kedves történetet, ami a Szentatya huszonöt évvel ezelőtti, máriapócsi látogatásán esett meg.

– Keresztes Szilárd atya (akkori görögkatolikus megyéspüspök–a szerk.) volt a pápalátogatás főszervezője, akire úgy tekintek, mint atyai jó barátomra – kezdte dr. Ternyák Csaba. – Nekem a tolmács szerepe jutott a magyar biztonsági szolgálat és a vatikáni biztonsági szolgálat képviselői között. Az egyik helyi lakosnak az volt a feladata, hogy ajándékot nyújtson át II. János Pál pápának. Az úriember előző este eldicsekedett a helyieknek, hogy másnap a pápával találkozik és mindenkinek mondogatta: majd meglátjátok, mit fogok én ott csinálni a pápával! Természetesen a hír a biztonsági szolgálathoz is eljutott, a magyar tábornok úgy érezte, közbe kellene lépni, de a vatikáni atya megnyugtatta, hogy elég leellenőrizni, hogy ne legyen nála szúrószerszám. Másnap – a szentmise után, amikor a pápa lejött az emelvényről – sor került az ajándék átadására és fölénk magasodtak a biztonsági emberek, akik készen álltak arra, hogy egyetlen rossz mozdulat esetén azonnal hatástalanítsák az ajándékozót. A helyi úriember megérkezett és teljesen jószándékúnak tűnt, kedvesen mosolygott, átadta az ajándékot, mondott még valamit, majd egy váratlan mozdulattal jobbról-balról megcsókolta a Szentatyát.

Ez volt az a nagy tett, amire készült…

(A borítóképen: Dr. Ternyák Csaba egri érsek Edelényben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában