Látogatási tilalom

2020.02.06. 11:30

Az apás szülést sem korlátozták

Látogatási tilalom van a kórházakban, de indokolt esetben bemehetnek a hozzátartozók.

Hegyi Erika

Vas Mónika ápolási igazgató ragasztotta ki a hirdetményt

Fotó: Bujdos Tibor

Látogatási tilalmat rendeltek el kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórházban, valamint tagintézményeiben, így a Semmelweis, a Szent Ferenc és a Diósgyőri Kórházban, valamint a szikszói kórházban és a mezőkövesdi rehabilitációs központban. A kórház közleménye szerint az országos influenzajárvány-helyzet és az influenzaszerű megbetegedések megyei halmozódása miatt volt szükség a megelőző intézkedésre.

Nem korlátozzák

A látogatási tilalom azonban nem azt jelenti, hogy egyetlen családtag sem teheti be a lábát a felsorolt intézményekbe. Dr. Nagy Gábor orvosigazgató lapunkat arról tájékoztatta, hogy bizonyos esetekben engedélyezhetik a betegek hozzátartozóinak a látogatást. Például indokolt esetben a sebészeti osztályokon vagy nagyon súlyos állapotban lévő beteg esetén. A gyermekosztályon is bent tartózkodhatnak az édesanyák, főleg ha gyermeküket szoptatják. Ugyanígy nem korlátozták az együtt szüléseket, apás szüléseket. Természetesen nem lehet tömegesen látogatni a betegeket, hozzájuk csak egyetlen hozzátartozó mehet be, aki nem szenved influenzában vagy egyéb fertőző betegségben.

Ha baba születik

– A látogatási tilalmat tehát rugalmasan kezeljük, hogy senki ne érezze úgy, csorbítjuk a betegek jogait. A megelőzéssel egyébként éppen az ő érdekeiket szolgáljuk, hiszen fontos, hogy az influenzajárvány idején lehetőleg kevés külső látogató tartózkodjon a kórházban – hangsúlyozta az orvosigazgató.

Elmondta azt is, ha kisbaba születik, akkor is csak egy hozzátartozót engednek be a kismamához. A látogatónak használnia kell a szájmaszkot, a lábzsákot és a beteglátogató-köpenyt. A mai technika már lehetővé teszi, hogy a megszületett kisbabáról telefonos felvétel készüljön, és azt megnézhessék a családtagok.

Ha valaki élelmiszert, tisztálkodási eszközöket vagy egyéb szükséges holmit szeretne bejuttatni beteg hozzátartozójának, ebben a portaszolgálat és a nővérszolgálat segít, de ez így történt az influenzajárvány előtt is, jelezte dr. Nagy Gábor.

Kérdeztük tőle azt is, a kórházban hoztak-e valamilyen intézkedést a koronavírussal kapcsolatban.

Megtudtuk: a kórház vezetése naponta kap információkat az egészségügyi államtitkárságtól arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket kell tenni, ha esetleg térségünkben is felüti a fejét a koronavírus, milyen védőfelszereléseket kell beszerezni, milyen intézkedési tervet kell kidolgozni, milyen elkülönítési lehetőségeket kell biztosítani, egyáltalán mekkora az intézmény elkülönítési lehetősége. A menedzsmentben külön felelőse van a koronavírussal kapcsolatos feladatoknak, de szerencsére nincs vészhelyzet, tette hozzá az orvosigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában