Biztonság

2020.01.14. 16:30

Téliesíteni a vezetési stílust

Főleg a sebesség helytelen megválasztása okoz gondot.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

A téli időjárás egyik leggyakoribb baleseti formája az úgynevezett pályaelhagyásos baleset. Ennél a baleseti típusnál a jármű a forgalmi sávot elhagyva letér az útpályáról, vagy az út valamely tartozékának ütközik. Ennek a baleseti típusnak a kiváltó okai között ugyanúgy szerepet játszanak emberi tényezők, mint a gépjárművünk nem megfelelő állapota vagy a megváltozott időjárási viszonyokhoz nem jól megválasztott sebesség.

A rendőrség figyelemfelhívása szerint a téli közlekedés alapfeltétele a téligumiabroncs használata, e nélkül nem is érdemes elindulni, hiszen ez az egyik fő baleseti veszélyforrás. A téligumiabroncsot nem csupán akkor kell felszereltetni, amikor az első hó leesik, hanem amikor a napi középhőmérséklet tartósan 7 °C alatt marad. Fontos tisztában lenni azzal, hogy a téligumiabroncs többek között a gumi összetételében is más, mint a nyári, így nagyobb tapadást biztosít az aszfaltburkolaton. Azonban a téligumiabroncs sem minden útburkolaton biztosít megfelelő tapadást, például ónos eső esetén még a legjobb és legújabb téligumi is csúszik.

A téli közlekedésben a fék használatát is át kell értelmezni, csúszós útfelületű aszfalton a sebességet kisebb fékezésekkel és alacsonyabb sebességi fokozatba váltással lehet csökkenteni biztonságosan. A túlzott, hirtelen kormánymozdulatok nem a téli vezetéssel összeegyeztethetők, és a sebesség megválasztásánál is legyünk körültekintőbbek. A gépjármű csapadéktól való megtisztítása is nagyon fontos, nem csupán az üvegek és a szélvédők, hanem az irányjelző készülékek és a lámpák megtisztítása is lényeges.

Okok közt a figyelmetlenség

A fent felsoroltakon kívül vagy ezekkel összefüggésben az ilyen jellegű balesetek a rendőrségi tapasztalatok szerint a leggyakrabban a sebesség helytelen megválasztása, a relatív gyorshajtás, a figyelmetlenség és a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat miatt következnek be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában