Miskolc

2020.01.06. 11:30

Segítség a nagy bajban

Kisebb közösség szerveződött az avasi tűzkárosult részére, amihez jó szándékkal bárki csatlakozhat.

Detzky Anna

Takács László lakása lakhatatlan. Segítségre van szüksége, hogy rendbe hozza

Fotó: Ádám János

A szilveszter estéjén keletkezett tűzben két ingatlan vált lakhatatlanná a Sályi István utcában egy tízemeletes panelház nyolcadik és kilencedik emeletén. Pénteken meglátogattuk a kilencediken leégett lakás tulajdonosát, Takács Lászlót, akinek a megsegítésére egy kollégája révén szervezkedés indult. A tragédiát követően, január 2-ai lapszámunkban már beszámoltunk a tűzesetről, most pedig a segítségnyújtás lehetőségeiről tudakozódtunk.

Pénzadományra várnak

– A tragédiát követő napokban az autómban tartózkodtam és ott is aludtam, de amióta benejlonoztam a lakást, azóta több időt töltök fent, annak ellenére, hogy minden kormos, vizes, és nincs áram – mondta szomorúan Takács László. – Közben a kutyámra, Démonra is figyelnem kell, mert füstmérgezést kapott és nagyon köhög, szegény, teljesen odavan. Egy állatorvos ismerősöm írt fel neki kanalast, amit kétóránként kell adagolnom, de alaposabb kivizsgálásra és valószínű, komolyabb kezelésre lenne szüksége, aminek nehezen tudnám a jelenlegi helyzetben állni a költségeit. Sőt, jó lenne meg is fürdetni. Nekem ő maradt, úgyhogy a szemem fénye.

A segítő csapat több Facebook-csoportot hozott létre, amibe Horváth Péter adminisztrátor révén lehet belépni.

– Laci bácsi a kollégám, és ahogy meghallottam a tűzesetet, egyből elkezdtem jártatni az agyam, hogy mit tehetnénk érte. Bent a munkahelyen és később a párommal, Edinával is beszélgettem. Összeállt egy segítő csoport, a „Segítsünk Takács Lászlónak és a lakástüzek más áldozatainak Miskolcon”, amit a közösségi médiában is meghirdettünk. Emellett a „Virágzó Nagy-Miskolc” virtuális csoporthoz is csatlakoztunk, ami már több adományakciót bonyolított le – számolt be Horváth Péter.

– Álmatlan éjszakákon vagyunk túl a párommal, de úgy érzem, hogy muszáj segítenünk, mert a bácsi nem alhat hosszú távon a kocsijában. A lakásában pedig nem lehet megmaradni a füstszag miatt, és ezt a tüdeje fogja megsínyleni – emelte ki Horváth Péterné Edina. – A napokban sok tárgyi felajánlást kaptunk. Többen mondták, hogy ruhaneműt, mosógépet, hűtőt, tv-t hoznának. Tulajdonképpen egy teljes lakást be tudnánk bútorozni, hogyha sikerülne elérni, hogy kapjon egy másikat, ugyanis ez önkormányzati bérlemény. Egy maroknyi csapat pedig napi meleg étellel látja el. Leginkább pénzadományokra lenne még szükségünk, hogy beszerezzük, amit egyebekből nem tudunk megoldani. Aki ilyen módon szeretne adakozni, az Horváth Péter számlaszámán (10300002–10676361–49010019) teheti ezt meg, a közleményben feltüntetve, hogy Takács László részére.

Szükséglakás kellene

Az önkormányzat hétfőre ígért konténert, ha Laci bácsi addigra kipakol.

– Hétvégén el kell raknom a holmimat a folyosóról és a szobákból is. Ezt követően pedig legalább egy helyiséget lakhatóvá kell tennem. Aztán az ajtómat szeretném beüvegeztetni, majd a villamoshálózatot helyreállíttatni, amennyire tudom, azokból az alapanyagokkal, amelyeket még a tűz előtt szereztem be egy tervezett lakásfelújításhoz – sorolta a szerencsétlenül járt Takács László.

– Az önkormányzattól eddig konkrét felajánlást nem kaptam, de kérdésükre jeleztem, hogy ideiglenesen jó lenne egy szükséglakás. Az alsó szomszédomról pedig annyit tudok, hogy az otthona teljesen beázott a tűzoltás során, amit roppantul sajnálok. Ha minden igaz, ideiglenesen egy rokonához költözött el Miskolcon. Jómagam jelenleg is bejárok dolgozni a gyorsétterembe. Néhányan törülközőt, tisztálkodószert vagy élelmet hoztak a munkatársak közül. Az egyik szomszéd házban lakó hölgy pulóvereket adott és mondta, hogy bútort és más használati tárgyakat is tudna felajánlani. Sajnos nem egyszerű a helyzetem, és nagyon nehéz ezt megélni – sóhajtott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában