Egészségügy

2020.01.17. 21:00

A kényszersterilizálás ellen demonstráltak a roma nők

Félszázan vettek részt a tüntetésen. A megyei kórház elutasítja a feltételezéseken alapuló megállapításokat.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Tavaly került nyilvánosságra egy levél, ami azt állította, hogy a B.-A.-Z. Megyei Kórházban szülés után – tudtán kívül, a beleegyezése nélkül – orvosi utasításra elkötötték egy roma nő petevezetékét, hogy többet ne szülhessen. A Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesülete és a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesülete tüntetést szervezett péntek délelőttre a megyei kórház főbejáratával szemben.

Dánielné Tóth Beáta, a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesületének vezetője szólalt fel először és elmondta, hogy petíciót indítottak, amelyben követelik a kormánytól, hogy soron kívül vizsgálják ki az ügyet, és legyen felelősségre vonás.

A felszólalók között volt még Glonczi Andrea, a Bódva-völgyi Közéleti Roma Nők Egyesületének a tagja, Makula Réka, aki a nyíregyházi XXI. Századi Roma Nők Egyesületét képviselte, Pém Mihályné magzatvédő, Orsós Anikó, az Európai Roma Jogok Központjának nőjogi vezetője, Nótár Ilona volt szülésznő és a Társaság a Szabadságjogokért is képviseltette magát. A szervezők és a demonstráción részt vevők továbbá azt is követelték, hogy vessenek véget a szülészeti faji alapú elkülönítésnek, és tartsák tiszteletben a roma nők emberi méltóságát.

Ismét találgatások

A tüntetés után megkerestük a megyei kórház vezetését, akik közleményt adtak ki. Többek között azt írták:

„Az utóbbi néhány hétben tervezett támadás indult kórházunk ellen, elsősorban a baloldali politikai pártok részéről, melyek célja akadályozni azt a fejlesztőmunkát, amelyet a kórház jelenlegi vezetése következetesen végez.

Az intézmény elutasítja a feltételezéseken alapuló megállapításokat, azt a módszert, amely egészségügyi intézményeket, illetve az ellátórendszert használja politikai csatatérül. Hazánk valamennyi egészségügyi intézménye nevében visszautasítjuk a feltételezést, miszerint etnikai vagy bármely más hovatartozás alapján megkülönböztető bánásmódban részesítenénk pácienseinket. Az ellátórendszer célja változatlanul, hogy a betegeket a legmagasabb színvonalon lássa el.

Maximálisan együttműködünk a hatóságokkal a kórházat érintő vizsgálatok körültekintő és minél előbbi lezárása érdekében, továbbra is ragaszkodunk a vizsgálatok lefolytatása során a jogállamiság kereteihez. A feltételezett cselekmények mindegyike a jelenlegi kórházvezetés előtti időkkel kapcsolatosak.

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a médiában ismételten tényekkel alá nem támasztott állítások jelentek meg immáron betegnyilatkozat formájában, ezért a kórház vezetése megkeresi a nyilatkozó beteget, oldja fel a vonatkozó titoktartási kötelmeket, és tegye lehetővé kórtörténetének feltárását.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában