Gépszörny

2019.12.06. 20:00

Éjjel kel útra a hatalmas gépszörnyeteg és érkezik Tiszaújvárosba!

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, szokatlanul nagy szerelvény közlekedik a napokban éjjelenként a hazai közutakon, érintve az M1-es és M3-as autópályákat, illetve az M0-ás autóutat is. A berendezés a poliol komplexum egyik kulcsfontosságú készüléke.

default

Belgiumból uszályon

Szombat hajnalban érkezik Tiszaújvárosba a MOL 1,2 milliárd euróból megvalósuló óriásberuházásának, a poliol gyártókomplexumnak második legmagasabb készüléke. A 71 méter magas berendezés vízi úton, uszályon érkezett Belgiumból Magyarországra, a gönyűi kikötőbe. A készüléket szerdán rakodták át egy hatalmas trélerre, és közúton, az M1-M0-M3 autópályákon keresztül megy Tiszaújvárosba. A közel 100 méteres, több mint 300 tonnás szerelvény maximális sebessége 30km/h, ezért csak az éjjeli órákban közlekedhet, este 10 és reggel 6 között, így három nap alatt ér rendeltetési helyére. A szerelvényt egy több mint húsz főből álló csapat kíséri, köztük rendőrökkel, illetve a szerelvény útjába belógó vezetékek, táblák bontását és visszaszerelését végző munkásokkal. A készülék jelenleg az M3 autópálya Nagyfüged pihenőhelyen várakozik, és éjjel jut el Tiszaújvárosba, a MOL telephelyére.

Technológiai lépés

A berendezés a poliol komplexum egyik kulcsfontosságú készüléke. Feladata, hogy a gyártás során feldúsuló propánt elválassza propiléntől, így az értékes propilént ki tudják nyerni és visszavezetni a termelési folyamatba. Ezzel a technológia lépéssel minimálisra csökken a gyártás során fellépő propilén veszteség, ami nagyban hozzájárul a termelés atékonyságának és gazdaságosságának növeléséhez.

Ahogy beszámoltunk róla, szeptemberben tették le az alapkövét a tervek szerint 2021-ben elinduló tiszaújvárosi poliol üzem alapkövét. A MOL 1,2 milliárd euróból megvalósuló komplexuma évente mintegy 200.000 tonna poliolt állít elő. A várhatóan 2021-ben induló üzem a MOL történetének eddigi legnagyobb organikus beruházása, összesen 1,2 milliárd euróból valósul meg.

A magyar kormány 131 millió euróval (társasági adókedvezménnyel és beruházási támogatással) segíti a projektet. A MOL számításai szerint az üzem évente közel 150 millió euróval járul majd hozzá a MOL-csoport pénzügyi eredményéhez (EBITDA-hoz).

A poliol ma az egyik legkeresettebb műanyag-alapanyag, az autógyártástól kezdve a ruhaiparon át a hőszigetelésig számos iparágban használják.

A tiszaújvárosi üzemben a ma elérhető egyik leghatékonyabb és környezetkímélő módszerrel állítanak majd elő poliolt, a thyssenkrupp és az Evonik által használt HPPO (hidrogén-peroxidból propilén-oxid) eljárással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában