Parasznya

2019.11.22. 08:00

Legyen szép az ünnepük!

Az idén a Pitypalatty-­Völgyi Csicsergő Óvoda kis ovisainak szeretnénk boldog karácsonyt szerezni.

Hegyi Erika

Idén nekik (is) gyűjtünk

Fotó: Kozma István

A parasznyai óvodások már nagyon várják a Mikulást, és a karácsonyra is készülnek, de bizony lesznek olyan gyerekek, akiknek karácsonyfájuk sem lesz otthon. A Pitypalatty-Völgyi Csicsergő Óvodában jártunk, mert az Észak-Magyarország az idén ennek az intézménynek ajánlja föl karácsonyi Segítünk! akciója adományait.

Mézest is sütnek

Az intézmény vezetőjétől, Kovács Katalintól megtudtuk, az oviba parasznyai és radostyáni gyerekek járnak, így az ovi a két önkormányzat közös fenntartásában működik. A gyermekek különböző családi háttérből érkeznek. Két óvodásuk halmozottan hátrányos helyzetű, 19 gyermek szülei pedig gyermekvédelmi támogatásban részesülnek. Különösen azok a családok vannak nehéz helyzetben, melyek Parasznyától 2-3 kilométerre laknak az úgynevezett Parasznya-Barossaknán. Itt főleg komfort nélküli házak találhatók, és van olyan 4-5 tagú család, amelyik egyetlen szobácskában húzza meg magát. Ide csak műszakos busz jár, így nagy segítség, hogy falubusz viszi be vásárolni az itt lakókat a faluba.

Ajándékok szeretettel

– A családok tehát különbözőek, de mindegyikkel jó a kapcsolatunk, jól együtt tudunk működni. Amiben csak lehet, segítjük a nehézségekkel küzdő szülőket. Összesen 51 óvodásunk van, 4 óvodapedagógusunk és 2 dajkánk. Kézműves-foglalkozásokat tartunk, előadókat hívunk, mézeskalácsot sütünk közösen, és már tanuljuk a karácsonyi dalokat, verseket – meséli az óvodavezető.

 

Elújságolja azt is, hogy nagy örömükre 2014-ben teljes felújításon esett át az óvoda, pályázati pénzből bútorokat és fejlesztő játékokat is tudtak vásárolni. Ám az udvari játékok nagyon régiek.

Az ötéves Lipták Rebeka szívesen vállalkozott egy kis beszélgetésre, így őt kérdeztük a karácsonyról. Az ünnepről természetesen, mint minden gyereknek, neki is az ajándékok jutottak az eszébe először.

– Már kérdezte az óvó néni, hogy mit szeretnék karácsonyra. Tudod mit? Egy játékkutyát, ami ugatni is tud és egy Barbie-tévét, amiben mozognak az emberek – árulja el titkát a kislány, hozzátéve –, de a kistesómnak, Izának is kértem ajándékokat.

Aztán azt sorolja, szerinte miért szép a karácsony.

– A csillogó karácsonyfa, az ajándékok, a Mikulás, ami már karácsony előtt eljön, a díszek, a hógolyózás, a hóember, a hóangyalkészítés és a sok szeretet miatt – sorolja boldogan.


Várjuk az adományokat

Kérjük kedves olvasóinkat, adományaikkal tegyék szebbé a parasznyai óvoda kis óvodásainak karácsonyát! A rászoruló családoknak gyermekruhákra és -cipőkre, tartós élelmiszerekre és játékokra lenne a szükségük. Az óvoda pedig örülne rajzeszközöknek, rajzlapnak és olyan anyagoknak, melyek a kézműves-­foglalkozásokhoz szükségesek. Kérjük, adományaikat december 12-éig hozzák be szerkesztőségünkbe, amit mi az óvoda karácsonyi ünnepségén adunk majd át. Címünk: Miskolc, Zsolcai kapu 3.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában