A legfiatalabb polgármester

2019.11.21. 10:00

„A korom miatt nem érek kevesebbet”

Mikola Gergely, Encs új polgármestere a legfiatalabb város­vezetőként került be a köztudatba.

Hegyi Erika

Mikola Gergely Encs 24 éves új polgármestere

Fotó: Bujdos Tibor

A választások után bejárta az országot a hír, Mikola Gergely az ország legfiatalabb polgármestere, mindössze 24 éves. Kiderült, ez mégsem egészen igaz, mert a Zala megyei Döbröcének 22 éves a polgármestere, de az talán igen, hogy hazánk városainak polgármesterei közül valóban ő a legifjabb. A napokban meglátogattuk Encs új polgármesterét a hivatalában, ahol hangsúlyozta, az életkora csak egy állapot, és nem befolyásolja a munkáját.

– Igaz, a kampányban kihívást jelentett, hogy 24 évesen kellett végigcsinálnom, de amikor nyertem, jólesett, hogy az életkorom pozitívumként hatott, hiszen erről beszéltek. Több újságíró kért már interjút tőlem emiatt, de az Észak-Magyarország az első, amelyiknek igent mondtam – árulja el a polgármester.

Érdekelte a politika

Elmesélte, 18 éves koráig Encsen élt, itt járt általános iskolába és gimnáziumba is. Érettségi után a fővárosban, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatta tanulmányait. Földrajz szakon terület- és településfejlesztőként végzett a nyáron. A politika azonban már régóta érdekli, gimnazistaként több politikai versenyen vett részt.

– Engem az alkotás érdekel, hogy valami olyat tudjak a környezetemért, az emberekért tenni, ami megmarad a jövőnek, a történelemnek. 2015 szeptemberétől dolgoztam az országgyűlésben a Jobbik frakciójánál mint oktatás- és ifjúságpolitikai tanácsadó. Ezt a pozíciót ez év október 13-áig töltöttem be, hiszen akkor megválasztottak Encs polgármesterének. Édesapám buszvezető, édesanyám dolgozott postásként, eladóként, jelenleg villamosvezető Budapesten. Mindent megkaptam tőlük, hogy elérhessem a céljaimat. Két testvérem van. A családom Budapesten él, azért költöztek oda, hogy a megélhetésüket biztosítsák. A szülőföldemhez azonban mindig kötődtem. Az egyetemi évek alatt hetente 3-4 napot itthon töltöttem – mondja a polgármester.

Azzal folytatja: nagy megtiszteltetés érte a legutóbbi országgyűlési választáson, mikor 22 évesen az ország legfiatalabb képviselőjelöltjeként indult, és a szavaztok 30 százalékát megszerezte. Akkor jobbikos színekben mérette meg magát, és több települést is meg tudott nyerni. Mint fogalmaz, az önkormányzati választás amolyan „last minute”-es indulás volt. A leadási határidő előtt 4-5 nappal vette föl a polgármesteri íveket, és másfél nap alatt sikerült összegyűjtenie 250 aláírást (150 kellett az induláshoz).

Szeretne jelen lenni

– Függetlenként indultam, nem volt mögöttem összellenzéki párttámogatottság. A várost függetlenként képviselem, hiszen a városlakók érdekeit kell képviselnem, akár a mindenkori kormánnyal együtt, akár vele szemben is. A kampányban nem támadtak azért, mert jobbikos képviselőjelölt voltam. Úgy érzem, nagy előny a fiatalságom, hiszen energikus, sőt hiperaktív vagyok, ami néha jó, néha rossz. Épp az életkorom miatt jól bírom a strapát, nincsenek előttem korlátok. Ezt úgy értem, hogy mivel nem dolgozom 10-20 éve az államigazgatásban, rugalmasabban tudom kezelni a felmerülő problémákat. Teljesen más szakmai szemlélettel jöttem ide, mint akik már régen itt dolgoznak, hiszen frissen végeztem településfejlesztőként, és olyan folyamatokról, lehetőségekről tanultam, melyeket ebben a térségben nem használnak. Az Európai Uniónak például van egy úgynevezett Urbact programja, ami egy városrehabilitációs és fejlesztési program. Ez már működik Budapesten és működik Nagykállón is például, de a mi vidékünkön még nem próbálták ki. Úgy érzem, a fiatal korom miatt nem érnek kevesebbet a szavaim vagy a döntéseim, mintha már idősebb lennék. A kampányban módszertani változásokat ígértem. Szeretnék folyamatosan kommunikálni a város lakóival, bevonni őket a döntéshozásba. Jelen leszek város életében, ahol tudok, megjelenek, segítek az embereknek. Ez a folyamat már el is indult, hiszen létrehoztunk egy Facebook-csoportot, melynek segítségével folyamatosan tájékoztatjuk az embereket a települést érintő ügyekben, és ezekről a véleményüket is kikérjük – sorolta Mikola Gergely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában