Önkormányzati választás 2019

2019.10.29. 19:00

Újrázó és vadiúj polgármesterek

Vannak, akiknek küzdeniük sem kellett, de nagy csaták is jellemezték a Miskolci járást.

Hajdu Mariann

Felsőzsolca: Majzik László, a helyi választási bizottság elnöke (balra) átadja a megbízólevelet Szarka Tamás polgármesternek

Fotó: Kozma István

Izgalmas dolog nekiülni és elemezni az október 13-ai önkormányzati választások végeredményét. A miskolci járás 38 településén – Miskolcot nem számolva – majd’ mindenre találunk példát. Sok-sok polgármester maradt tisztségében a következő öt évre is (néhányukat kicsit megszorongatták kihívóik) és van néhány vezetőváltás is. Akadt, aki alulmaradt valamely más jelölttel szemben, s van korábbi településvezető, aki nem indult az idei választásokon, így elkerülhetetlen a váltás.

Nézzünk néhány példát a teljesség igénye nélkül.

Több olyan település (város, község) van a járásban, ahol nem akadt kihívója a regnáló polgármesternek, így az a szavazatok száz százalékát szerezte meg. Így lett polgármester újra Bükkaranyoson Nagy Lajos, Harsányban Szabó Gergely, Kisgyőrben Kékedi László, Parasznyán Horváth Jánosné, Répáshután Erdős Tamás. Ebbe a sorba tartozik Sajóbábonyban dr. Szilva István, Sajókeresztúrban Kollár Miklós, Sajósenyén Takács István és Sajóvámoson Váradi Lajos.

Vannak néhányan, akiknek akadt ugyan kihívójuk, de a szavazatok jóval több mint felét sikerült megszerezniük. Így újrázott többek között Gesztelyen Simon István (66,32 százalékkal), Hernádnémetiben dr. Orosz Zsolt (71,95), Kondón Fajder Gábor (78,55) Ónodon Tarnóczi József (69,25), Sajóecsegen Inklovics László (87,01), Sajóhídvégen Török Gergely (85,68), Sajólászlófalván Pálcza Józsefné (85,59), Sajópetriben Debreczeni Balázs (71,37), Sóstófalván Sztrakon Béla (67,18) és Újcsanáloson Csáki Lajos (67,66.)

Nagy csata folyt – a legtöbb kihívója volt ugyanis a járásban a regnáló polgármesternek, összesen öt – Körömben, de végül a korábbi polgármester újrázhat: Tóth Tibor a szavazatok 55,92 százalékát tudta így is megszerezni.

Több településen történik váltás az októberi önkormányzati választások eredményeképpen járásunkban is. Öt korábbi polgármester különböző okok miatt nem mérettetett meg a választásokon, azaz mindenképpen új korszak kezdődik településük életében. Berzéken Farkas Lászlót Sebő Gábor váltja, aki a voksok 86,2 százalékát gyűjtötte be. Nem indult Bükkszentkereszten a korábbi polgármester, Jámbor Flórián sem, ő már korábban lemondott a tisztségről. Márciusban írtunk erről, a választásokig Solymosi Kondrád Ferenc alpolgármester megbízott polgármesterként vezette a települést, most polgármesterként kapott bizalmat a választóktól: a szavazatok 54,24 százalékát szerezte meg.

Ambrus Gyöngyi, Kistokaj korábbi polgármestere sem indult a tisztségért, a választást Bernáth József nyerte meg a településen. Radostyánban Rácz János lett az új polgármester, ő Kelemen Józsefet váltja. Nem indult a varbói Üveges Géza sem, a település első embere Czakó Norbert lett (a voksok 49,39 százalékát gyűjtötte be), négyen mérkőztek a feladatért.

S van néhány polgármester, akik bár indultak a választásokon, de – legtöbbször komoly csatában – valamely ellenfelük lett a befutó, és kapta meg a lehetőséget a település vezetésére az elkövetkező öt évre. Búcsúznia kell például Felsőzsolcán dr. Tóth Lajosnak, őt Szarka Tamás váltja a poszton. Hernádkakon Tirk Tamás lett az új polgármester, Hajdu Jánossal szemben kapott több szavazatot. Nyékládházán nagy csatában Surmann Antal helyett Tóth Balázsra szavaztak többen a választópolgárok. (Surmann Antal 2018 áprilisától volt a város első embere, miután időközi választáson ő kapta a legtöbb szavazatot. Elődje, Urbán Sándorné előző év decemberében vonult nyugdíjba – a szerk.)

Sajókápolna új polgármestere Tőzsér György lett, ő Faragó Ilonát váltja. Új polgármestere van októbertől Szirmabesenyőnek is, Bodnár Krisztiánt Huszti Gábor polgármester helyett választották meg a település lakói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában