Miskolc

2019.09.04. 17:00

Visszapasszolták a mobilokat az állatkertben

Passzold vissza tesó címmel a Jane Goodall Intézet közös kampányt indított az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat célozza meg.

Horváth Imre

Balról: Molnár Attila, Csorba László, Kádár András, Répássy Árpád, Horváth Dóra

Fotó: Ádám János

Ezeket a készülékeket az emberek elpakolgatják különböző rejtett zugokba, ahol aztán évekig lapulnak, amíg egyszer csak kidobásra kerülnek. Nem is sejtve micsoda kincs rejlik benne.

A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, például gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, így most elhatároztuk, hogy ezeket a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtjük. Arra kérünk mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általunk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozunkba.

Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtik több helyen országban. Gyűjtődoboz van a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban is, ahová szerda délelőtt érkeztek a Jane Goodall Intézet munkatársai, hogy elvigyék az eddig összegyűjtött használaton kívüli mobiltelefonokat és átadják oklevelüket a Miskolci Törvényszék képviselőinek, akik közel 300 mobiltelefon összegyűjtésével támogatták a programot.

 

Kádár András az Intézet képviselője köszönetet mondott a Miskolci Törvényszék munkatársainak a környezetünk védelme érdekében végzett karitatív munkáért. Az elismerést a törvényszék elnöke vette át, aki beszédében a környezetünk védelmének fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy a törvényszék munkatársainak páratlan összefogása jó példa lehet mindazok számára, akik szeretnének tenni azért, hogy egy élhetőbb jövőt biztosítsunk a felnövekvő generációk számára.

A Miskolci Állatkert oktatótermében elhelyezett gyűjtődobozba továbbra is van lehetőség a fiókok mélyén lapuló készülékek elhelyezésére!​

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában