árvízvédelem

2019.09.27. 09:30

Végéhez közeledik a fontos töltésépítés

Új gravitációs zsilipet is építenek a Rima jobb partján.

Pap Gyula

Illusztráció

Fotó: Kozm István

Befejeződnek az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint 2020. január közepén a töltésépítési munkálatok a megyében.

Így biztonságosabb

A projekt során megvalósuló árvízvédelmi rendszer fejlesztésének célja az emberi élet, valamint az épített és természetes környezet értékek megóvása, azaz az árvízi kockázatok mértékének csökkentése – tudatták.

A fejlesztéssel érintett Rima- és Csincse-patak mértékadó árvízszintre történő kiépítése közvetlenül Négyes, Borsodivánka és Szent­istván települések lakosságának nyújt biztonságot, de közvetve a dél-borsodi és poroszlói ártéri öblözetekben, további tíz település védelmét biztosítja. A fejlesztés eredményeként a védett ártéri öblözetekben csökken az elöntés kockázata, ezzel együtt mérséklődnek a védekezési költségek, és nő az árvízi biztonság – emelik ki.

Új zsilipek

A fejlesztés keretében a töltésépítés mellett új gravitációs zsilipet is építenek a Rima jobb partján, és a négyesi gátőrtelep felújítása is megtörténik: új gátőrház, raktárépület és védelmi gépszín épül. Jelenleg a kivitelezés végső munkálatait végzik.

Az árvízi védekezés szempontjából rendkívül fontos, kiemelt projekt 4,6 milliárd forintból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában