Ezt írtuk anno 2009-ben

2019.09.29. 07:30

Még mindig nem jó, de segíthet a német hatás

Egyelőre még itt is csak nő és nő az állást keresők száma.

Az építőipar is érintett volt a válságban

Forrás: Dreamstime

Miközben az országban nőtt a munkanélküliségi ráta, megyénkben csökkent – a tényszerű megállapítás mégsem ad alkalmat az örömre. Az Észak-Magyarország 2009. szeptember 30-i számában olvassuk, hogy a tendenciától való eltérés hátterében a közfoglalkoztatási rendszer kiterjesztése, valamint a szezonális foglalkoztatás állhat: a nyáron nőtt az építőiparban és a vendéglátásban dolgozók száma.

Nem lesz egyhamar

Felidézhetjük: ebben az évben, nyáron a munkanélküliségi ráta 9,9 százalék, és nincs vége a lejtmenetnek: az év végéig akár 11 százalék is lehet majd. A szakértők jóslata, hogy 2010-2011-re javulhat a munkaerőpiaci helyzet.

Hogy ezt mire alapozzák, azt a megyei iparkamara illetékesének nyilatkozatából tudjuk meg: a német gazdaság a korábbi válság után beindult, és ez várhatóan húzza majd magával a magyar gazdaságot is, mivel a hazai piac a német termelésre épül. S hogy ne legyen kétségünk a tempóval kapcsolatban, a nyilatkozatban ott a határozott állítás: „persze, ez egy hosszabb folyamat lesz”.

Addig is a nem túl reménykeltő jelent a regionális munkaügyi központ főigazgatójának szavai festik le: az itt tevékenykedő gazdasági szervezetek közül 71 jelentett be csoportos létszámleépítést. Ez 4100 ember munkaviszonyát érinti. Az érintett ágazatok: a feldolgozóipar, a mezőgazdaság, a szállítás, a posta, a távközlés.

A regisztrált álláskeresők száma ekkor 107 ezer fő volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában