Kertművelés

2019.09.18. 13:30

Legyen mivel trágyázni

Egyáltalán nem elvetendő ötlet az őszi vetés a kiskertekben.

Illusztráció

Ha a kiskertünkbe kimegyünk, egyértelmű, hogy bekopogtatott az ősz a kertkapukon. A növényeinktől sok mindent már nem várhatunk: „kiteremték magukat”. A legtöbbjük már el is pusztult, a paradicsom, paprika még küzd, a tökfélék számára ez még teljesen jó idő, de a kiskert nagy része ilyenkor már megüresedik.

Magas tápanyagtartalom

Egyre többen hagyják benne a földben a kiszolgált növényeket, vagy ha ki is húzzák, akkor is ott hagyják az ágyásban, hogy trágyaként szolgáljanak a talajnak. Ennek azonban megvan az a kockázata, hogy átteleltetjük a betegségeket okozó gombákat is, amelyek azonnal harcba indulnak kiskertünk ellen a tavaszi napsugár első simogatására.

Az őszi vetésű növényeknek megvan az az előnye, hogy ezt a kockázatot már egyáltalán nem, vagy csak minimálisan hordozzák magukban. Így még a vetésforgó alkalmazása is tovább nehezíti a kártevők dolgát, hiszen ha a korábbi paradicsomágyásba most például rozst vagy spenótot ültetünk, majd tavasszal borsót, akkor nem adunk lehetőséget a paradicsom betegségét okozó gombának.

A zöldtrágyának alkalmas növények elsősorban azok, amelyek könnyen lebomlanak és dús levelekkel, magas tápanyagtartalommal rendelkeznek. De ez nem jelenti azt, hogy más növényt nem érdemes ültetni talajjavításhoz, szinte bármi szóba jöhet, amihez van magunk, bírja a hűvösebb időt, így könnyen kikel és fejlődik.

No és persze amit nem sajnálunk csak azért elültetni, hogy aztán az ásásánál beforgassuk a talajba. Így értékes tápanyagokhoz juttatjuk a kertünket, méghozzá természetesen és az egyik legolcsóbb módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában