közbiztonság

2019.09.09. 20:00

Egyedülálló a miskolci új műveleti központ

Átadták hétfőn a Miskolci Önkormányzati Rendészet új operatív műveleti központját.

Tajthy Ákos

Az operatív műveleti központ egyedülálló az országban

Fotó: Kozma István

Már a Győri kapuban, az Ifjúsági és Szabadidő Központ korábbi színháztermének helyén kialakított operatív műveleti központban figyelik a város területén működő kamerák képeit a Miskolci Önkormányzati Rendészet munkatársai.

A létesítmény ünnepélyes átadóján elhangzott, a központban egy 24 monitorból álló, 11 méter hosszú videófalra érkeznek a kameraképek, melyeket 16 munkaállomásról figyelhetnek a rendészek, de kialakítottak a helyiségben egy haváriaközpontot is, ahol akár a helyi védelmi bizottság is ülésezhet szükség esetén.

Az Operatív Műveleti Központ fogja fogadni azoknak a kameráknak a képeit is, melyeket a Modern Városok Program keretein belül mintegy 1.6 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően a következő hónapokban helyeznek üzembe.

Az átadón előbb Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntötte a megjelenteket, aki kijelentette, az irány, amerre Miskolc halad, összhangban van a kormányzat erőfeszítéseivel: a városban jelentősen csökkent a bűncselekmények száma.

Meghozta gyümölcsét

– Miskolc biztonságosabb, a polgárait kiszolgáló modern magyar nagyváros lett. Ennek a biztonságnak garanciája a rendőrség és az önkormányzat is, amely kötelező feladatain túlmenően olyanokat is felvállal, melyekkel a városban élők lehetőségeit javítja – hangsúlyozta az államtitkár.

Hubay György, a térség országgyűlési képviselője méltatta Kriza Ákos polgármester közbiztonság terén elért eredményeit.

– Ez az operatív műveleti központ egyedülálló az országban, nincs más városi rendészet, ami hasonlóan korszerű technikával felszerelt létesítménnyel rendelkezne. Jelenlegi, 160 fős létszámával a második legnagyobb rendészet a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot követően – tette hozzá Hubay György.

– Miskolc az elmúlt kilenc évben folyamatosan azon dolgozott, hogy ezt megteremtse, ennek is köszönhető, hogy mára 56 százalékkal kevesebb bűncselekményt követnek el közterületeken, mint 2010-ben – ezt már Miskolc jegyzője jelentette ki. Alakszai Zoltán hozzátette, tisztában vannak azzal is, hogy „azok, akik minden erőfeszítés ellenére mégis bűncselekmény áldozatává válnak, további hathatós intézkedéseket követelnek, joggal.” A központ a hozzá kapcsolódó kamerarendszerrel ezeket az igényeket szeretné kiszolgálni – tette hozzá.

Demonstráltak az ifjúsági házért

„Kiállás az Ifjúsági Házért, a gyermekeinkért!” – címmel szervezett demonstrációt a Függetlenek a Szinva Városáért Egyesület a Miskolci Kulturális Központnak (MKK) és a Miskolci Önkormányzati Rendészetnek otthont adó épületegyüttes előtt hétfő délután. A Facebookon szervezett eseményen arra biztatták a résztvevőket, hogy mondják el véleményüket az átalakításokkal kapcsolatban.

Korábbi hírek szerint az Ifjúsági és Szabadidőház később a régi Szentpáli-iskola épületében kaphatna új otthont, azután, hogy azt átalakították és kibővítették.

Alakszai Zoltán hétfő dél­előtt kijelentette, a színháztermet használó tizenhárom csoporttal január óta egyeztettek a változásokkal kapcsolatban, melynek köszönhetően a következő szezonban az órarend kisebb módosításával nagyrészt az MKK létesítményein belül sikerült helyet biztosítani a foglalkozásoknak. (Részletek később.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában