Sárospatak

2019.08.19. 11:30

Megmentik a jövőnek az örökséget

A tervek szerint 2020 végére készül el az épület felújítása.

A felújítás jövő év végére fejeződik be

A sárospataki A Művelődés Háza Sárospatak kulturális életének egyik legfontosabb központja. Az épületet, amelynek formái egy stilizált emberi arcot idéznek Makovecz Imre tervezte. Az átadás évében, 1983-ban a Kairói Nemzetközi Építésztalálkozón a világ tíz legszebb épülete közé sorolták. Az átadás óta eltelt időszak nyomai már meglátszódtak az épületen, idén kormányzati támogatással elkezdődhetett a felújítása.

Büszkék az épületre

– Mi patakiak büszkék vagyunk Makovecz Imre munkájára, A Művelődés Háza számos más mellett nemzetközi szinten is ismertté tetté Sárospatakot. Tudjuk azt is, hogy Imre bácsi szintén büszke volt erre az épületre – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere, aki a felújításról elmondta, a több mint 35 év alatt hiába óvták, vigyáztak a látogatók és az ott dolgozók az épületet, az idő vasfoga már meglátszódott rajta. Aros János emlékeztetett, hogy Makovecz Imre munkásságának jelentőségét felismerve a magyar kormány a 2014. évet követően több olyan döntést is hozott, amely a művész szellemi örökségét érinti. Ilyen intézkedés volt a Makovecz-életmű Magyar Értéktárba történő felvétele. Elfogadták a Makovecz Imre programot, amelynek elindításával lehetőség nyílt azoknak az ingatlanoknak a felújítására, amelyek esetén megtörténtek az előzetes felmérések a funkcionális felhasználás felmérése érdekében.

A Művelődés Házával kapcsolatban a Makovecz Imre életművében kiemelkedő jelentőségű épületről van szó, hiszen ez az első emblematikus középülete, amely mind Magyarországon, mind külföldön nagy feltűnést és elismerést keltett. Sárospatak önkormányzata első körben 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a műemlékileg védett épület felújítása céljából, majd második körben további 700 millió forint támogatást kapott – tette hozzá Sárospatak polgármestere. A tervezett épületszerkezeti és gépészeti felújítás által a befogadott közösségek korszerű környezetben folytathatják működésüket.

Hetente egyeztetnek

– Hetente tartunk egyeztetést a kivitelező, tervező, műszaki ellenőr és más szakemberek részvételével azért, hogy az építés, felújítás során minden egyes fázisban egyetértésben haladjunk – mondja Csatlósné Komáromi Katalin, A Művelődés Háza és Könyvtára igazgatója, aki kiemelte, hétről hétre formálódik az épület, az eddig megismert és szeretett ház fokozatosan megkapja az új köntösét. A tervező kezdetektől nyitott volt az itt dolgozó munkatársak véleményére, az üzemeltetési tapasztalatokra annak érdekében, hogy a belső a mai kor követelményeinek tudjon megfelelni. Ahogy járunk most az épületben, egyértelműen jönnek elő az emlékekben az eddigi terek és élmények, de már kirajzolódik a ház új arculata és lehetősége is. A belső terekben több változás is lesz a funkcionalitás érdekében.

Belső munkák

Jobban alkalmazkodik majd a kialakult szolgáltatásokhoz, a közösségek életéhez a jövőben a ház. A könyvtárosok és olvasók például a régi, megszokott teret fogják használni, de a vizes­blokkok átalakításával, a terek átrendezésével egy jobban használható egység jön majd létre. Változás lesz a kis csoportok elhelyezésében is. Ami korábban az irodaszárny és népművelők szobája volt, az egybenyitva a ház alkotócsoportjainak az új közösségi tere lesz.

– A munkatársak, az irodák pedig egy helyre költöznek, az Ady tér irányában lévő szárnyban kapnak helyet. Ennek két haszna is van, hiszen egy egységben lesz minden dolgozó, továbbá világosabb és komfortosabb térben lehet majd alkotómunkát végezni. De átalakul a próbaterem, a mozi és a színházterem is, utóbbi esetében kevesebb szék lesz, viszont nagyobb sortávolsággal kényelmesebb kikapcsolódást tudunk majd biztosítani a vendégeknek. Azt gondolom, hogy Ma­kovecz Imre örökségét megőrizve igazán méltó megújulása lesz ez a háznak – tette hozzá Csatlósné Komáromi Katalin.

Türelem

– A magyar műemlékvédelemnek eddig évszázados épületekkel volt dolga, most pedig itt van ez a fiatalnak számító épület, ami műemlék, Makovecz-örökség – jelentette ki Sáros László György Ybl-díjas építész, a ház felújítási terveinek készítője. – Eleinte a szakma nem tudta hova tenni a helyzetet, azzal együtt, hogy értették, hogy nemzeti örökségről van szó. Mostanra már tiszta a helyzet. Mi megóvjuk a jövőnek.

A szakember hozzátette, hogy most a várakozás időszaka van. Meg kell várni türelemmel, hogy elkészüljön minőségében is tökéletesen ez a felújítás, utána min­denkinek lesz és lehet majd ismételten lehetősége gyönyörködni a patinás épületben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában