legszegényebb falvak

2019.07.22. 11:30

Milliárdok a legszegényebbeknek

Kilenc megyénkbeli település is ott van a legszegényebbek között. A jövőben ezeket fejlesztenék.

Hegyi Erika

A közmunkabérből nehezen tudnak megélni a családok (illusztráció)

Forrás: ÉM

Hamarosan indul a legszegényebb falvak felzárkóztatása, közöttük 9 megyénkbeli településé. Fejlesztenék a közszolgáltatásokat, és az érintett községek számára pályázat nélkül elérhető lenne a Magyar falu program. A felzárkóztató program végrehajtásának módszertani támogatója a Magyar Máltai Szeretetszolgálat lesz, forrása pedig 10 milliárd forint, amit a kormány a Start-munka­program-forrásaiból irányítana át. A programba bekerült megyénkbeli települések: Boldogkőújfalu, Csenyéte, Dámóc, Fulókércs, Göncruszka, Ricse, Tiszakarád, Vizsoly és Zemplénagárd.

Mint kiderült, minden településen számtalan problémával küzdenek az emberek, van, ahol még a szennyvízelvezetés sem megoldott.

Ha lenne munka

Göncruszkán például, ahol Urbán József lapunknak elmondta: egy-két hónapja már megkeresték őt a program koordinátorai, de azóta nem történt semmi. Nagy problémájuk a konyha, ahol jelenleg 300–340 főre főznek (a gyerekeknek és az időseknek), de az épület kicsi és elavult. Egy új és korszerű konyhára lenne szükségük. Fontos lenne a szennyvízhálózat kiépítése is, mert a derítők nemcsak a környezetet szennyezik, de a szippantásuk is költséges. Ezenkívül nagyon hiányzik egy tornaterem a helyi iskolának, ami református fenntartásban van.

Az önkormányzat egyébként 32 embert foglalkoztat közmunkásként, és körülbelül 40-en vannak, akik tartósan munkanélküliek. Ők szezonális munkákra ugyan elmennek, de ez nem biztosítja egész évben a megélhetésüket. Akik valódi munkahelyen dolgoznak, Szlovákiába járnak vagy Miskolcra.

– Tudnánk mire költeni a pénzt – jegyezte meg a polgármester, hozzátéve: a családok életszínvonalát pedig az növelné, ha a mostani munkanélküliek is valódi munkahelyen dolgoznának.

A lakhatás is gond

Vizsoly polgármestere, Bihi Miklós arról számolt be lapunknak, hogy épp most utasították el egy 5 millió forintos, eszközbeszerzést célzó pályázatát. Nála május végén jártak a program koordinátorai, és készítettek egy problématérképet. Erre felkerült például, hogy náluk rendkívül nagy gond az emberek lakhatása és a megélhetés. Közmunkabérből ugyanis nem tudnak megfelelő életszínvonalat biztosítani maguknak a családok. Lennének ugyan munkahelyek a miskolci multiknál, de sokan azt az adatlapot sem tudják kitölteni, ami a felvételhez szükséges. Ha pedig felveszik őket, megterhelő számukra, hogy reggel 5-kor indulnak a buszok a munkahelyre, és valamikor este érnek csak haza. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a térségben rendkívül rossz a tömegközlekedés. Ha valaki el akar intézni valamit a Gönci Járási Hivatalban, az egy egész napjába kerül.

– Sokat javítana az emberek helyzetén, ha helyben lenne valamilyen munkahely, és biztosítva lenne a lakhatásuk – állapította meg Bihi Miklós.

Hajnali 3-kor

Fulókércsen Mata Imre polgármestertől kérdeztük, miben segítene nekik a program. Mint fogalmazott, a községben az emberek 70 százaléka küszködik, azaz napról napra él. Itt is az jelenti a problémát, hogy a közmunkabér alacsony, a valódi munkahelyek pedig messze vannak.

– Ha például valaki Szlovákiában vállal munkát, akkor a busz már hajnali 3-kor indul, és valamikor este jön vissza. Ugyanis a busz körjáratban közlekedik, mivel egy vonalról nincs egy busznyi ember. Miskolcra is mehetnének a nagyobb vállalatokhoz, de nem bírják a 12 órás munkát és a szigorú fegyelmet. Azt hittük, hogy ha elkezdődik az autópálya építése, nagy szükség lesz a munkavállalókra. De nem így lett. A régészeti feltárásokhoz kellett néhány fizikai munkás, de az utat összeszokott brigádok építik, akik megfelelő szakértelemmel rendelkeznek. Sofőrt és nehézgépkezelőt keresnének, de ezek a tanfolyamok nagyon drágák, a közmunkából élők nem tudják elvégezni – sorolta a polgármester.

Megjegyezte: az önkormányzat most próbál tanfolyamot szervezni, hogy az emberek megszerezhessék a megfelelő jogosítványt. Fulókércsen sürgősen bővíteni kell az óvodát vagy teljesen újat építeni, ahol nagyobb udvaron játszhatnának a gyerekek. Fejleszteni kellene a tanodát is, ami kiváló lehetőség a diákok felzárkóztatására. Itt is nagy probléma a lakhatás, a téli tűzifa beszerzése és a munkahely hiánya. A polgármester szerint több településen kellene kisebb üzemet építeni, ahol helyben dolgozhatnának az emberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában