sikeres szúnyogirtás

2019.07.16. 14:30

Máshol irtanak, de ha kell, még visszatérnek

Eredményes volt a katasztrófavédelem megyénkben végzett szúnyoggyérítése.

Tajthy Ákos

Ha kell, visszatérnek a gépek

Fotó: Kozma István

A rovarszakértők és a lakosság jelzései szerint is eredményes volt a megyénkben az elmúlt hetekben végzett légi és földi kémiai szúnyogirtás – ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) erősítette meg lapunk érdeklődésére.

A gyérítés természetesen tovább folytatódik, a héten több mint százezer hektáron védekeznek a vérszívók ellen, viszont most elsősorban a Duna, a Dráva és az Ipoly mentén lévő településekre koncentrálnak, pótolják az elmaradt beavatkozásokat, valamint olyan területeken is irtanak, ahol korábban erre nem volt szükség.

Az OKF közleménye szerint a minden eddiginél intenzívebb szúnyoggyérítési program indulása óta összesen 1343 településen volt központi, a katasztrófavédelem által irányított szúnyoggyérítés, eddig összesen 611 ezer hektárnyi területet kezeltek a szakemberek. Emellett számos olyan településen is csökkentik a vérszívók számát, amelyeken korábban nem volt szükség beavatkozásra.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) programja az elmúlt hetekben kiemelten koncentrált Borsod-Abaúj-Zemplénre: június végén a Tisza-tónál védekeztek a szúnyogok ellen, július első hetén hatvankettő, a múlt héten pedig hatvanhárom területen végeztek légi, illetve földi kémiai irtást.

Az OKF munkatársai érdeklődésünkre megerősítették, az összehangolt munka a rovarszakértők visszajelzései szerint sikeres volt, ennek köszönhető az, hogy most az ország más, a szúnyogok által még fertőzött területére tudnak koncentrálni.

– Amennyiben szükséges, visszatérünk még Borsod-Abaúj-Zemplénbe is – tették hozzá.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra figyelmeztet, a csípőszúnyoglárvák számára kifejezetten kedvezők a nagyobb eső után kialakuló pangó vizek, ezért érdemes ezek kialakulásának lehetőségét megszüntetni, például a vödröt, kannát, talicskát olyan helyre helyezni, ahol az esővíz nem tud bennük összegyűlni, az esővízgyűjtőket pedig tanácsos lefedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában