Helyi közélet

2019.07.03. 11:30

Drágán is kelendő a gyümölcs

A sárgabaracktermést nem befolyásolták az esőzések, de a cseresznye nagy része valóban tönkrement.

Detzky Anna

Nagyné Szakáts Judit és kislánya, Nagy Teodóra friss gyümölcsért ugrottak be a piacra

Fotó: Ádám János

A sok eső nemcsak a gyümölcstermésre, de az árakra szintén hatással volt. A kofák és a vásárlók szemével is felmértük az ár–érték arányt a Búza téri piacon.

– Idén kevés a termés, fele a tavalyinak. Azonban vannak bizonyos gyümölcsök, amik kivételek ez alól, például a sárgabarack. Mi ugyan nem árulunk, de többektől hallottuk, hogy nincs vele baj. Az őszibarack és ­meggy mérsékelten, a szilva és alma jobban, de leginkább a cseresznye gyenge most. Ez utóbbit a meggyel együtt nagyon sokan keresik, de sajnos tönkrement a sok esőtől, és már a fán megrohadt. Ebből következően 15–20 százalékot emelkedett a gyümölcsök ára, bár az igény ugyanolyan nagy rá, mint a korábbi években – osztotta meg Lukács Róbert az őstermelők pultjánál.

Megfizetik a minőséget

Az előző véleménnyel szemben, a piac belsejében Babák Istvánné Szabina nem érzékelt változást az árakban és a felhozatalban.

Babák Istvánné, árus | Fotó: Ádám János

– Nálunk a tavalyi évhez képest nem emelkedtek az árak. Az idei év is elég jónak számít, különösen sárgabarack és meggy megy nagyon. Mindkettőnek most van szezonja, és még valamennyi cseresznyénk is termett. Hatalmas az érdeklődés, folyamatosan viszik az árut, van, aki 10 kilónként – tette hozzá a gyümölcsárus.

A magas árak ellenére sok vásárló mégis az őstermelőket részesíti előnyben. A fiatal anyukával és kis lányával, Teodórával is ott találkoztunk.

– Érezhető, amire a termelők panaszkodnak, mert valóban egy kicsit magasabbnak találom az árakat a megszokottnál. Különösen a meggyet és a cseresznyét. Bár azon meglepődtem, hogy málnát most viszonylag olcsón találtunk, pedig az mindig drága szokott lenni. Mi igyekszünk szezonálisan választani. Ma ribizlit, málnát, meggyet és cseresznyét vettünk. Aztán várjuk a barackot – mondta Nagyné Szakáts Judit.

Balról: Bodó Zsigmondné őstermelő, Nagyné Szakáts Judit és Nagy Teodóra

– Idén valóban valamivel többe kerül minden, de mégis mindig az őstermelőket keresem föl. Már személyesen ismerem őket, és tudom, hogy megbízhatóak. A piacnak ezen a részén olyan termékeket kapok, amelyek nemcsak szépek, de az ízük is finom. A gyümölcs a mindenem, rengeteget meg tudok belőle enni és szerintem az egészségemre is jó hatással van. A nyár nálam nem telik el vitaminok nélkül – fejtette ki Mária, egy idős hölgy.

Nem hisz a híreknek

A Búza téri zöldség- és gyümölcspiacon, az asztalok között sétálgatva időnként ismert emberekkel is össze lehet futni. Kedden délután Kletz László Lajos képzőművészt kérdeztük a gyümölcs­árakról és vásárlási szokásairól.

– Szerintem az árak emelkedése nincs arányban a realitással. Sok helyről lehet hallani, hogy a nagy esőzés leverte a gyümölcsöt, de a mi kertünkben ezt nem tapasztaltuk. Például barackból itt a piacon rengeteg van, mégis többe kerül, mint tavaly. Úgy gondolom, hogy a drágulás valós oka, hogy a nagy mennyiségű gyümölcsöt már nem tudják eladni, és egy része rájuk marad és megrohad, ezért inkább többért adják. Összességében, amióta az eszemet tudom, nem emlékszem olyan évre, amikor azt mondták volna, hogy minden rendben van a terméssel, talán csak a szőlőművesek – magyarázta a művész. A festő szerint a termékek tetszetős külleme még nem biztos, hogy garancia a jó ízre és tartósságra is.

A termelőtől

– Gyümölcsöt egyébként rengeteget fogyasztok, csak most már közvetlenül a termelőktől szerzem be. Korábban rossz tapasztalatom volt az őszibarackkal, amit máshol vettem ugyanennyiért. Ránézésre gyönyörűek voltak, de később úgy összeesett, hogy rossz volt ránézni. El tudom képzelni, hogy szállítás közben vagy a hűtőházban romlik a termék állaga, aztán több helyre is kiteszik. Sajnos ilyen árunál, még ha olcsó is drága, mert egy részét ki kell dobni. Egyébként rendszeres vásárló vagyok a piacon, annak ellenére, hogy Tapolcán lakunk, a 2-es busztól öt percre. Imádok kijárni ide, mert itt nyugi van és közben emberekkel találkozom, miközben a nejem dolgozik. Nekem ez teljesen jó, mert nézelődöm és kikapcsolódok egyidejűleg. Festőszemmel is érdekes hely a piac, itt valami fantasztikus színkavalkád látható. Valamikor nagyon régen a kohászatban dolgoztam és az egyik kiállításomra bejött egy munkás, és beleírta a vendégkönyvbe, hogy csináljak egy olyan képet, hogy gyári munkás a vasgyári piacon. Megfogott a téma, és tökéletes impresszionista alkotás lett belőle a színes gyümölcsökkel és az ember­alakkal – mesélte Kletz László Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában