Bőcs

2019.06.30. 13:09

Próbatavasz Bőcsön: egyre több a rózsa a településen

A polgármester célja az, hogy minél több virítson a virágok királynőjéből.

Hajdu Mariann

Fotó: Bujdos Tibor

Tavalyi ottjártunkkor is elvarázsoltak minket Bőcs rózsái, így volt ez most is. Mindenféle színben és formában pompáznak, illatoznak, gyönyörűek. S Nagy László polgármestertől még tavaly megtudtuk, Magyarország egyetlen rózsanemesítője volt Márk Gergely, a település pedig nagyon jó viszonyt ápolt a kertészmérnökkel. Így vált céljukká, hogy segítsenek hazát találni a „Márk rózsáknak.” Közel 30 rózsafajta virít a település több helyszínén, köztük Bőcs rózsája, hiszen az egyik nemesített fajtát a településről nevezte el annak idején a szakember.

300 új rózsát ültettek

A polgármestertől megtudtuk, a rózsásítás tovább folytatódott az idei évben is.

– Egyfajta próbatavasz ez – fűzte hozzá. – Először is azért, mert 300 magastörzsű ró­zsát ültettünk ki szerte a városban. Kíváncsiak voltunk, megmaradnak-e, úgy tervezzük, hogy ha igen, akkor kétéves ciklusban Bőcs összes utcájára ültetünk.

A próba során bebizonyítódott, hogy az elképzelés jó, hiszen az elültetett 300-ból mindössze 30-at törtek le, vittek el. Hangsúlyozta, mivel onnan tűntek el rózsák, ahol nincs kamera, így az önkormányzat az eddigi térfigyelő kamerák mellé további 10 kihelyezését is tervezi.

– A másik próbánk kapcsán is jók a tapasztalataink – folytatta S. Nagy László.

Magyarázta: 1700 rózsatövet osztott ki a bőcsiek között. Egy-egy család 8-at kapott, az önkormányzat kérte, hogy 4-et a házuk elé, 4-et a kertben ültessenek el, és gondozzák azokat.

 

– Ez a próbánk túl jól sikerült – jegyezte meg a polgármester. – Olyannyira, hogy egy pici sértődés lett belőle, mert sokaknak nem jutott a virágból.

S. Nagy László így ezúton is ígéri, lesz folytatás, kap még a későbbiekben rózsát, aki szeretne. A cél ugyanis az, hogy minél több virítson a településen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában