Szeretetszolgálat

2019.05.21. 10:30

Megvendégelik a rászorulókat

Az izraelita szeretetszolgálat Miskolcon és környékén ételosztással és tűzifával segíti a rászorulókat.

Detzky Anna

A CEDEK csapata adományok előtt

Forrás: Az önkéntesek fotója

A vallásos irányultságú szervezetek gyakran komolyan kiveszik a részüket a szociális problémák enyhítéséből. Ilyen a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat is, amelyet az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség működtet.

– A zsidó hitvallás alapja, hogy segítsünk embertársainkon, ezért hitközségünk már a kezdetektől végez szeretetszolgálati tevékenységet, de ez csak 2015-ben intézményesült a CEDEK által, amely származás és vallási hovatartozás nélkül támogatja a rászorulókat az egész országban – tudtuk meg Szilá­gyi Nórától, a szeretetszolgálat vezetőjétől. – Négy évvel ezelőtt Budapesten úgy indultunk, hogy ezer adag meleg ételt osztottunk ki minden hónap utolsó szerdáján. Az alkalomnak az volt a különlegessége, hogy hellyel kínáltuk a sátrunkban és tulajdonképpen megvendégeltük a hozzánk érkezőket. Tavaly pedig megnyitottuk a fővárosban az első népkonyhánkat, két zsidó szokást betartva. Sertéshúsból nem készítünk ételt, és a tejet a hússal nem keverjük, amivel a laktózérzékenyeknek is tudunk kedvezni. Hétfőtől péntekig, délelőtt 11-től a készlet erejéig, általában délután 15 óráig vagyunk nyitva. Az ingyenkonyhánk rendkívül népszerű, talán a legjobb a városban, mert nagyon finom ebédet főzünk.

Miskolci önkéntesek

Tavaly két alkalommal tartott ételosztást Miskolcon az Újgyőri főtéren a szeretetszolgálat.

– A borsodi régióval úgy kerültünk kapcsolatba, hogy egy Facebook-poszt alatt megismerkedtem a miskolci Bús Katalinnal, aki azóta önkéntesünk lett. Emellett Fuchs Yehoshua rabbi már évek óta ott él családjával és építi a helyi közösséget. Rajta keresztül is találtunk segítőket, akik közreműködnek az ételosztásoknál. 2018-ban két alkalommal is osztottunk ötszáz-ötszáz adag kóser marhából készült egytálételt az Újgyőri főtéren, valamint gyümölcsöt, teát és friss kenyeret. 2016 nyara óta pedig rendszeresen küldünk tárgyi adományt, ruhaneműt, játékot, könyvet, babaholmit és tartós élelmiszert is a megye több kisebb településére, például Hernádnémetibe és Sajóbábonyba. A családok sokszor nem mernek kérni, de Bús Katalin koordinálásával a legrászorultabbakhoz és az eldugott kis falvakba is eljut minden – mesélte beszélgetőtársunk.

Közösség a közösségért

A tűzifa kényes téma, de ebben is igyekeznek eleget tenni a megkereséseknek.

– Az ingyenételen kívül a másik nagy vállalásunk az országos és határon túli csomagküldés, illetve a tűzifaadomány, amelyet tavaly Sajóbábonyban osztottunk, idén pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe vittünk el. Rozsály­on huszonöt családnak egy-két hónapra elegendő fát adományoztunk. Nyíregyháza környékén kezdtük el kialakítani, és Köves Slomó vezető rabbi által népszerűsíteni „A közösség a közösségért” projektet, amely hátrányos helyzetű falvakon és kis városokon próbál segíteni. Ennek keretében polgármesterekkel is megállapodást köt hitközségünk, akik jelzik nekünk, ha bármire szükségük van. A szóban forgó települések közé tartozik többek között Tiszadada, Tiszalök és Szorgalmatos – zárta Szilágyi Nóra, a CEDEK szeretetszolgálat vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában