Helyi közélet

2019.04.08. 13:54

Kinyitották kapuikat a kézműves-alkotóházak

Miskolc - Kézműves- és mesterségbemutatókkal, előadásokkal, kiállításokkal készültek.

Miskolc - Kézműves- és mesterségbemutatókkal, előadásokkal, kiállításokkal készültek.

Az európai rendezvényhez csatlakozva hatodik alkalommal szervezték meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét április 5. és 7. között. A rendezvény célja a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a helyi kézműves közösségek kialakulásának és megerősödésének segítése. Így országszerte megnyíltak a kézműves-alkotóházak, műhelygalériák és műhelyek.

Programok a megyében

Az egész hétvégés program keretében az érdeklődők megismerkedhettek a népi kézművesség különböző területeivel: kiállításokat tekinthettek meg, előadásokon, képzéseken, tanácskozáson vehettek részt, de voltak mesterség bemutatók, kézműves-foglalkozások is. A határon túl, a Vajdaságban két helyszínen és Erdélyben is volt csatlakozó helyszín.

Miskolcon a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület is csatlakozott a hétvégéhez, és várta a Diósgyőri Kézműves Alkotóházban az érdeklődőket. Pénteken hímzők kiállítása nyílt, és hímestojás-író kurzuson volt lehetőség részt venni. Szombaton népművészeti és kézművesvásár, klasszikus mesterségbemutató és tárlatvezetés, interaktív mesedélelőtt, népi ételkóstoló, kézművesjátszóházi foglalkozások, a Diósgyőri Íjász, Lovas és Hagyományőrző Egyesület bemutatója, valamint a Számadó Zenekar népzenei koncertje várta a szép számú érdeklődőket.

A megyénkből még a kazincbarcikai Csipke Műhelygaléria csatlakozott a hétvégéhez, ők a gömöri csipkekészítés hagyományait bemutató kiállítással készültek.

Tállyán a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete nyitotta ki mind a három nap a kapuit a közönség előtt kézműves-foglalkozásokkal és mesterségbemutatókkal.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában