Helyi közélet

2019.04.04. 13:48

Eggyel kevesebb egyéni körzet lesz Miskolcon

Miskolc - Szűk öt év alatt majd’ tizenháromezerrel csökkent Miskolc lélekszáma.

Miskolc - Szűk öt év alatt majd’ tizenháromezerrel csökkent Miskolc lélekszáma.

Az ezredforduló óta 184 ezerről előbb 167 ezerre, majd mostanra – egészen pontosan – 155 851-re apadt Miskolc lélekszáma. Mindez azt is jelenti, hogy csökkent a választásra jogosult polgárok száma is.

Ebből következően pedig az idén ősszel esedékes önkormányzati választáson eggyel kevesebb egyéni körzet jelöltjeire szavazhatnak a városlakók és ezáltal a városi közgyűlés létszáma is 27 főre csökken. A választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 306/A. § (1) bekezdése értelmében a tízezernél több lakosú településen, így Miskolcon is az egyéni választókerületeket a jegyző mint a helyi választási iroda vezetője alakítja ki. Az egyéni választókerületeket úgy kell kialakítani, hogy azok összefüggő területet alkossanak, a központi névjegyzék alapján választásra jogosultak száma megközelítően azonos legyen. Egy-egy választókerület választásra jogosultjainak száma legfeljebb tizenöt százalékkal térhet el.

Idén március 31-ig kellett kialakítani az egyéni választókerületeket.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában