Helyi közélet

2019.03.02. 08:33

Flottul megy a vonatpótlás

Miskolc - Az utazók szerint nagyon jól szervezett a vonatpótlózás a főváros és Hatvan között.

Miskolc - Az utazók szerint nagyon jól szervezett a vonatpótlózás a főváros és Hatvan között.

Lassan egy hónapja tart a vágányzári menetrend a Budapest és Hatvan vonalon. Ahogyan arról többször beszámoltunk, február 4-étől Aszód és Pécel között bontják el és építik újjá a pályát. A munkálatok tíz hónapon át tartanak, ez alatt az Észak-magyarországi vonatok – köztük az intercityk is – csak Hatvanig közlekednek, onnantól vonatpótló buszok szállítják az utasokat a Keleti pályaudvar közelében található Verseny utcai ideiglenes megállóhelyekig.

Bár sokan tartottak ettől a megoldástól, a jelek szerint továbbra is jól szervezett a vonatpótlás. A pótlóbuszokat Hatvanból és Budapestről is folyamatosan indítják, tehát amit egy jármű megtelt, már indítják, illetve a fővárosból induló összes autóbuszt bevárja a vonat a hatvani állomáson.

Az általunk megkérdezettek is elégedettek voltak a vonatpótlással. Durbász Gábor eddig egyszer utazott haza Budapestről Szerencsre, mint mondta, elsőre minden flottul ment.

Megszervezték

„Sőt, a menetrendhez képest húsz perccel hamarabb jutottam vissza a fővárosba, mint korábban. Szóval az a véleményem, hogy a MÁV vonatok helyett inkább buszokat üzemeltessen” – jegyezte meg humorosan Gábor.

Réz Sándor éppen erre a hétvégére látogatott haza és nagyon pozitív tapasztalatokat szerzett az utazása során.

„Igazából mindenhol minden ki van táblázva, a vonatpótlókon mindenkinek van helye. A vonathoz képest egyedül a levegőtlenség a gond, de azért az is kibírható.”

A vonatpótlózás azonban még a szervezettség mellett sem mindenkinek vonzó. A MÁV a héten kiadott közleményéből kiderült, most érezhetően kevesebben utaznak a hatvani vonalon.

A Budapest–Hatvan–Sátoraljaújhely vonalon az elmúlt év első hónapjához képest idén januárban az elővárosi szakaszon 386 ezerről 282 ezerre; míg a teljes vonalon 754 ezerről 613 ezerre csökkent az utasok száma.

Csak átmenetileg csökken

A vasúttársaság egész évben csökkenő utasforgalommal számol, mint írják, február első két hetében a hatvani vonal elővárosi szakaszán az egy évvel korábbi adatokhoz képest majdnem felére, 221 ezerről 115 ezerre csökkent az utasok száma. Hozzátették ugyanakkor azt is, hogy a székesfehérvári és esztergomi vonalak tapasztalatainak tükrében a felújítások után jóval meghaladhatja majd az utazók száma a korábbi adatokat.

Egy friss sajtóközlemény szerint viszont rekordot döntött a telekocsizók száma: Budapest–Miskolc között februárban több mint 20 ezren választották ezt a közlekedési formát, számuk ezzel a tavalyi duplájára nőtt ezen a szakaszon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában