Helyi közélet

2019.01.07. 14:36

Egy év a Miskolci Galériában

Miskolc - Mit tartottak fontosnak megmutatni a képzőművészetből a térség érdeklődő közönségének 2018-ban?

Miskolc - Mit tartottak fontosnak megmutatni a képzőművészetből a térség érdeklődő közönségének 2018-ban?

Milyen évet zárt a Miskolci Galéria? A művészeti intézmény 2018-as kiállításainak összegzésével tekintünk vissza.

Ezek voltak

Január, február és részben március is a Seuso-kincset Miskolcon is bemutató vándorkiállítás jegyében telt, ez kötötte le a Herman Ottó Múzeum és a galéria energiáit. Az első 2018-as tárlat március 29-én nyílt, Egy és más címmel, Kányási Holb Margit textilművész és Fátyol Zoltán képzőművész munkáiból.

Áprilisban a Miskolci Egyetem Gép- és Terméktervezési Intézet Ipari termék- és Formatervezők munkáit mutatták be, majd Nagy Gy. Margit textilművész és Varga Miklós szobrászművész kiállítása következett. Erre a hónapra maradt még a „Tapintható művészet mindenkinek” című országos vándorkiállítás, illetve a Medic-art, avagy gyógyítók a művészetben című kiállítás.

Májusban nyílt a Mokry asztala című tárlat, amely Mokry Mészáros Dezsőt az előtérbe helyezve a két világháború közötti korszak miskolci rovásíróira fókuszált. Ez a hónap hozta a Feledy Gyula Kossuth-díjas grafikusművészre emlékező jubileumi kiállítást is.

Júniusban Pócs Judit nemezes iparművész tárlata, illetve a Bakelit című, szlovák kortárs képzőművészet ajánló kiállítás következett.

Augusztusban Máger Ágnes Tompa Mihály illusztrációit állították ki, és El, Kondor, pláza valamint Nyílt, ti, tok címmel Vass Tibor, József Attila-díjas költőt, képzőművészt köszöntötték 50. születésnapja alkalmából.

Szeptemberben volt az Anima verité – ezzel a Miskolci Galéria a miskolci filmfesztiválhoz kapcsolódott. Ebben a hónapban nyílt a Szigorúan ellenőrzött nyomatok, a magyar sokszorosított grafika 1945-1961 közötti időszakának sokszínűségét sok példával igazoló tárlat.

Októberben Á. Tóth József fotográfus kiállítása nyílt, és ekkor volt a Szűz Mária kortárs ábrázolásaiból rendezett tárlat is.

Az évet a jelenleg is látogatható Téli Tárlat zárta.

ÉM


[related-post post_id="4076755"]

[related-post post_id="4075655"]

[related-post post_id="4047489"]

[related-post post_id="4023595"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában