Helyi közélet

2018.11.16. 08:22

Búcsú a pontonhídtól, Sajó-hidat avattak Kesznyétenben

Kesznyéten - Véget ért a ponton­hidas időszak, elkészült a felújított kesznyéteni átkelő.

Kesznyéten - Véget ért a ponton­hidas időszak, elkészült a felújított kesznyéteni átkelő.

Hagyományosan egy söröshordó átgurításával adta át tegnap ismét a forgalomnak a teljes egészében felújított kesznyéteni közúti Sajó-hidat Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője és Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere.

Konzorciumban

A rendhagyó módon az önkormányzat tulajdonában lévő hídra a település és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. által alakított konzorcium a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyújtott be pályázatot. A projekthez kapcsolódóan a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, az Egomax Kft. mintegy bruttó 270 millió forintért végezte el a felújítást.

A kesznyéteni Sajó-híd teljes körű felújítása során a kivitelező a régi burkolat és szegély elbontása után új szigetelést, dilatációs szerkezetet, szegélyt, korlátot és burkolatot épített a hídra. A régi acél tartószerkezetet és a vasbeton pályalemez alját korrózióvédő bevonattal látta el. A mederből eltávolította az uszadékot, a partot rendezte kőmatrac elhelyezésével, új hídvizsgáló lépcső és surrantó építésével együtt. A csatlakozó úton szegélyt is építettek. Mindezt Peiker Tamástól, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatójától tudhattuk meg.

Összefogással

A híd ünnepélyes átadásán Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere a 28-as szám jegyében felidézte a híd történetét, amely 56 (azaz kétszer 28) esztendővel ezelőtt épült és 28 évvel ezelőtt készült el hozzá a szilárd burkolatú út. Az utóbbi évekre annyira leromlott az állapota, hogy folyamatos toldozással-foldozással lehetett csak használható állapotban tartani.

A településvezető elmondta, hogy az annak idején mezőgazdasági célra épült hídon egysávos, azaz váltott irányú a közlekedés, de a híd kiszélesítése további mintegy 1 milliárd forintba került volna. Kifejezte azt a reményét, hogy újabb 28 esztendő elteltével már egy kétsávos hidat avathatnak majd fel. Elmondta, hogy a település fejlődése szempontjából maghatározó a híd léte.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára azt az összefogást magasztalta, amely a hídépítés kapcsán létrejött. Külön kiemelte, hogy a Magyar Honvédség szentesi műszaki ezredének segítségével sikerült megépíteni Körömnél azt a pontonhidat, amely a kesznyéteni híd lezárásának idején a mintegy negyven kilométeres kerülőutat felére rövidítette, és ezzel pénzt és fáradságot spórolt meg a környéken élő tízezer embernek.

Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője köszönetet mondott mindenkinek, aki részese volt annak, hogy a tervezettnél lényegesen rövidebb idő alatt elkészült a kesznyéteni híd felújítása.

Napi 24 órában

Kiemelkedőnek nevezte azoknak a katonáknak a szerepét, akik napi huszonnégy órás szolgálatban biztosították a körömi pontonhídon a biztonságos és gyors átkelést. Reményét fejezte ki, hogy belátható időn belül kétsávos hídja lesz Kesznyétennek.


[related-post post_id="4051290"]

[related-post post_id="4040026"]

[related-post post_id="3976539"]

[related-post post_id="3939696"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában