Helyi közélet

2018.10.12. 16:29

A Gönci Pálinkafesztivál legjobb barackpálinkája

Gönc - A győztes pálinka gyümölcsillatát­­­­ napokig érezni a pohárban.

Gönc - A győztes pálinka gyümölcsillatát­­­­ napokig érezni a pohárban.

Pecsenye Barna igazán büszke lehet barackpálinkájára, hiszen első díjat nyert vele az idei Gönci Pálinkafesztivál pálinkaversenyén. Szakértelmén nem kell csodálkoznunk, hiszen ő a gönci Mezőgazdasági és Szolgáltató Szövetkezet elnöke. Az Észak-Magyarországnak elmesélte: az alapanyag saját barackosából származik, és bár a termés majdnem felét elvitte a fagy, de azért maradt annyi, hogy finom lekvárt és ízes pálinkát készítsen belőle. Pedig a barackosa nem több mint 4 éves. Csak magyar fajtákat termeszt: göncit, ceglédi óriást és magyar kajszi C.235-öst.

Mint fogalmazott, igazán nincs titka díjnyertes pálinkájának. A cefrézést ő maga végezte. Az erjedő gyümölccsel teli hordókat hűvös helyen, egyenletes hőmérsékleten tárolta, semmiféle kémiai anyagot nem adott hozzá. Bár a modern pálinkakészítők szeretik faj­élesztővel serkenteni az erjedést, de az elnök szerint erre nincs szükség, a természet elvégzi a szükséges folyamatokat.

A pálinkaversenyen a 12 tagú zsűriben neves pálinkaszakértők és pálinkakészítők ültek, és a díjnyertes italt a lekvárossága miatt dicsérték.

– Az én pálinkám illatát még napokig érezni lehet az üres pohárban – mondta Pecsenye Barna. Hozzátette: nagyon sok díja van már. A lelkének jót tesz, ha megméretheti pálinkáit. De nemcsak barackból, hanem körtéből, szilvából és szederből is készít szíverősítőt.

HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában