Helyi közélet

2018.09.26. 15:48

Tele lett az éléskamra, és tészta is van bőven Szalaszenden

Szalaszend - A szalaszendiek szinte mindent megtermelnek maguknak, ami a konyhára kell.

Szalaszend - A szalaszendiek szinte mindent megtermelnek maguknak, ami a konyhára kell.

Szalaszenden évek óta kiválóan működik a mezőgazdasági program. Nagy segítség ez a közétkeztetésnek, hiszen a megtermelt hús, tojás, zöldségek és gyümölcsök a település konyhájára kerülnek, ahol a gyerekeknek és az időseknek főzik a finom ebédet.

Szalaszenden 10 közmunkában dolgozó ember foglalkozik állat- és növénytermesztéssel. Több mint 20 sertésről és 70-80 baromfiról gondoskodnak. A tojást a tésztaüzemben használják föl, így a konyha mindig jó minőségű tésztát használhat az ebédhez. A konyhakerti növények a fóliasátrakban és szabad földön nevelődtek, fejlődtek. Az állattenyésztés úgy éri meg, hogy az önkormányzat a terményeket is maga termeszti, közel 12 hektáron búzát, kukoricát és tritikálét. Az aratás már megvolt, tele a magtár.

Hatalmas üvegekben

A zöldségszüret után aztán jött a savanyítás. Már hatalmas üvegekben van a paprika, a lecsó és a zöldbab, a savanyú káposzta pedig a hordóban várja, hogy valamelyik ebéd fontos összetevője legyen.

Gyümölcsöst is telepítettek Szalaszenden a közfoglalkoztatás keretében. Ha termőre fordul, lesz bőven alma és körte. Az idén egyelőre 3 ötliteres üveggel tudtak körtét eltenni, de azt a gyerekek már el is fogyasztották – tudtuk meg Tóth István polgármestertől.

ÉM-HE


[related-post post_id="3996030"]

[related-post post_id="3967702"]

[related-post post_id="3950351"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában